Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut: Palatul Reduta

Palatul Reduta de pe Strada Memorandumului nr. 21, actualul sediu al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a primit o denumire parcă predestinată.

muzeul etnografic

Articol editat de cristina.rusu, 18 decembrie 2017, 06:00

muzeul etnografic al transilvaniei

Palatul Reduta

Deşi cunoscut în epocă pentru evenimentele culturale şi mondene – mai puţin pentru cele politice -, aici s-a consumat unul dintre evenimentele hotărâtoare pentru lupta de eliberare naţională a românilor transilvăneni.

Istoricul Tudor Sălăgean ne vorbeşte despre acest proces al memorandiştilor, care a avut un răsunet internaţional:

Tudor Sălăgean: În 1892, românii au trimis încă un memorandum împăratului Francisc Iosif, prin care făceau un bilanţ al celor 25 de ani de stăpânire maghiară, bilanţ considerat unul profund negativ. Principala revendicare a românilor transilvăneni era autonomia Transilvaniei faţă de Regatul Ungariei.

Aceşti bărbaţi politici extraordinari şi-au asumat practic, pentru naţiunea română, acest destin de a merge şi de a face închisoare, deşi ei erau încurajaţi chiar de autorităţile maghiare să abandoneze lupta şi să se refugieze în Statul Român.

Ion Raţiu, preşedintele Partidului Naţional Român, a rostit cuvintele istorice: “Existenţa unui popor nu se discută, ea se afirmă”. Întregul proces a fost o manifestare a mândriei naţionale şi a dorinţei de emancipare a românilor transilvăneni.

Ovidiu Moldovan: Procesul s-a soldat cu condamnarea autorilor memorandumului adresat împăratului Franz Ioseph, ca o lecţie pentru cei care ar mai fi avut curajul să sfideze ordinea de drept din Imperiul Austro-Ungar.

Vladimir Bogosavlievici: Au fost 15 la număr care au fost condamnaţi. Împreună au primit 31 de ani şi 2 luni. Cel mai mult a primit preotul Vasile Lucaciu, în jur de 5 ani şi ceva, şi pe urmă Ion Raţiu; Coroianu, Septimiu Albini… Până la urmă au fost absolviţi de vină la intervenţia regelui României, iar în 15 septembrie au fost graţiaţi.

După proces, liderii mişcării naţionale trec la tactica activistă, adică participare la viaţa politică din cadrul monarhiei dualiste, şi se cam detaşează de genul bunului împărat, adică acel cult care era în acea perioadă. Îşi îndreaptă vederile peste Carpaţi, spre România, spre Bucureşti.

Ovidiu Moldovan: În memoria patrioţilor memorandişti de la sfârşit de secol XIX, la începutul Bulevardului Eroilor din Cluj s-a ridicat în 1994 un monument grandios, reprezentând un clopot al trezirii naţionale.

Tinerii de azi habar n-au cui i-a fost dedicat monumentul, deşi unii şi-au luat cu brio bacalaureatul la istorie:

Chiar mă întrebam!

Nu ştiu, chiar nu ştiu. E ceva monument al eroilor, dar nu ştiu al cui exact.

E dedicat eroilor revoluţiei probabil, revoluţia din ’89.

Nici măcar nu am fost atent. Culmea e că am dat bacul la istorie şi am luat note mari.

Nu am fost niciodată curios, decât de formă.

E ridicat pentru cei care sunt scriși acolo: pentru Ion Raţiu, Gabriel Pop de Băseşti, Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa… Nu ştiu cine erau.

Ion Raţiu a fost închis. Politic. Pentru combaterea regimului comunist.

Ovidiu Moldovan: În Palatul Reduta s-a auzit la un moment dat şi vocea lui Avram Iancu, sătul de măsurile de împilare pe care aristocraţia maghiară le lua împotriva românilor în principal.

Vladimir Bogosavlievici: El a participat la şedinţele publice ale Dietei Transilvane. În calitate de observator, că puteai. El era şi student la drept. Până la urmă el a fost licenţiat, a fost avocat. Şi asta o spune preotul Şuluciu, unde vrea să descrie aerul revoluţionar al lui Avram Iancu la o dietă din ianuarie 1847, la care s-au votat nişte urbarii împotriva iobagilor (care marea lor majoritate erau români, dar nu numai români, erau şi unguri).

Şi la un moment dat expresia lui – că l-au scos afară de nervos ce era -, a spus: “Domnule, la tiranii ăştia nu merge cu argumente filosofice: cu lancea, ca Horea!”

Culmea ironiei că şi un deputat maghiar, Keményi Dénes, a avut aceeaşi poziţie împotriva Dietei şi împotriva hotărârilor împotriva iobagilor, deci nu numai Avram Iancu. Bineînţeles, era un tip extrem de temperamental şi a avut o carismă deosebită, nu aiurea a fost liderul moţilor, care l-au iubit (acesta este adevărul).

Reduta din Cluj a reprezentat pe durata ultimelor secole unul dintre cele mai mari palate publice din Transilvania.

Aici au concertat Brahms, Liszt, Bartók şi Enescu. Şi tot aici a avut loc prima proiecţie de film la 1897, din oraşul de pe Someş.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
biblioteca centrala cluj
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail
Clujul neștiut marți, 31 octombrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina

Poate nu ştiaţi, dar primul monument laic al Clujului e Stâlpul Carolina din Piaţa Muzeului, ridicat la 1831 ca omagiu adus de urbe vizitei...

Clujul neștiut – Stâlpul Carolina