Ascultă Radio România Cluj Live

Există cu adevărat pastile care pot preveni tumorile?

pastile slabit

pastile slabit

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2017, 12:34

La Washington, în timpul ultimului congres al American Association for Cancer Research, unde se prezintă ultimele descoperiri privind tratamentul şi cercetarea cancerului, s-a vorbit (din nou) despre aspirină şi rolul acesteia în prevenirea cancerului şi, potrivit unui nou studiu, despre reducerea probabilităţii de deces. Dar care sunt medicamentele cunoscute ca fiind eficiente în prevenirea formării unei tumori?

Aspirina

Creşte numărul dovezilor favorabile utilizării aspirinei, mica doza cotidiană pe care o luăm pentru a ne apăra de tulburările cardiovasculare şi a ne proteja de anumite forme de cancer (la colon, pancreas şi mai recent şi de prostată).

Mecanismul benefic al aspirinei trebuie atribuit inhibării anumitor factori inflamatorii care joacă un rol important în favorizarea creșterii tumorii, precum și faptului că susține o mai bună fluiditate, ceea ce ajută la reducerea riscului depozitării celulelor metastatice – explică Giampaolo Tortora, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Verona şi director al secţiei de Oncologie a Spitalului Universitar din Verona.

Acum este important să efectuăm un studiu pentru a confirma aceste rezultate importante arătând şi că avantajele utilizării regulate a aspirinei domină cu mult riscurile potenţialelor efecte secundare. Printre efectele adverse majore, mai ales pentru cei iau aspirină pentru o lungă perioadă de timp, se numără formarea de ulcere gastro-intestinale și hemoragia gastro-intestinală.

Metformin

Metformin, un medicament oral utilizat frecvent în tratamentul diabetului zaharat, ar putea juca un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer datorită capacității sale de a bloca activitatea factorilor care alimentează proliferarea celulelor tumorale sau, indirect, prin controlul metabolismului zaharurilor și reducerea „inflamației”. Mai multe studii au sugerat că în cazul tumorilor la sân, dar şi al celor pulmonare, gastro-intestinale și de prostată, administrarea metforminului pentru diabetul zaharat poate fi asociată şi cu o îmbunătățire a şanselor de supraviețuire. De asemenea, pare că metformina are şi un efect preventiv, consumul său reducând cu 20-30% riscul de a dezvolta cancerul de sân la femeile cu diabet zaharat.

Astăzi se studiază şi rolul altor medicamente folosite pentru a controla metabolismul grăsimilor şi pe cel al acidului uric, cum ar fi alopurinolul şi statinele în prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special cele de colon şi de prostată. Cu toate acestea, trebuie efectuate şi alte studii pentru a stabili clar rolul benefic metforminei, precizează profesorul Tortora.

Contraceptivele orale

Mai multe studii s-au concentrat asupra efectului protector al contraceptivelor orale asupra cancerului ovarian şi al celui endometrial.

Datele cele mai solide sunt cele privind cancerul ovarian – explică Tortora -, a cărui cauză ar fi suprimarea activității ovariene, însă adevăratele mecanisme ale acțiunii de protecție nu sunt încă pe deplin cunoscute. 5 ani de administrare a contraceptivelor reduc cu 20% riscul bolii. Un aspect interesant este faptul că protecția persistă în timp, chiar zeci de ani după întreruperea tratamentului.
O analiză care a examinat retrospectiv 45 de studii efectuate pe un total de 23.257 de femei cu cancer ovarian şi pe 87.303 de femei sănătoase arată că durata administrării pilulei a fost direct proporțională cu reducerea riscului, care s-a redus cu 22% în cazul în care pilula a fost administrată pe o durată de la 1 la 4 ani, cu 36% dacă este administrată timp de 5-9 ani, cu 44% după 10-14 ani de administrare și cu 58% la femeile care au luat pilula timp de cel puțin 15 ani sau chiar mai mult.

În viitor vor exista pastile cu bacterii „benefice”

În viitorul apropiat am putea lua superpilule cu bacterii benefice – spune expertul.

De fapt, studiile recente au demonstrat că bacteriile bune, inclusiv lactobacili şi bifidus, care populează organismele noastre (în special intestinele) şi care sunt un bastion puternic al sistemului nostru imunitar, pot preveni mai multe tipuri de cancer și pot potenţa eficienţa chimioterapiei şi a imunoterapiei anti-tumorale. În timp ce alte bacterii „rele” prezente în cavitatea bucală (în special în cazul fumătorilor sau al celor care fac exces de alcool) pot creşte riscul de cancer. Pastilele cu bacterii bune sau chiar „transplantul” de biomase procesate de către bacterii sunt, prin urmare, un obiectiv care poate fi atins.

„Pastila miraculoasă” de astăzi

În cazul în care cel puţin deocamdată nu există vreo „pastila magică”, cea mai bună strategie pe care o avem la dispoziţie astăzi este un „tratament” cotidian alcătuit dintr-un stil de viaţă corect, care include nutriția, activitatea fizică, reducerea excesului de greutate, renunţarea la fumat şi controlarea consumului de alcool.

Cel puțin 30% din cazurile de cancer pot fi prevenite prin menținerea unui regim alimentar adecvat și printr-o activitate fizică regulată – conchide Tortora.

Un studiu efectuat cu câţiva ani în urmă a arătat că mutațiile întâmplătoare (cele care nu pot fi prevenite) stau la baza dezvoltării cancerului, însă cercetările recente demonstrează că acest lucru este valabil doar în 10-15% din cazuri și că factorii externi joacă un rol-cheie în dezvoltarea acestuia. Dacă la un stil de viață greșit se mai adaugă şi expunerea excesivă la soare și poluarea atmosferică, riscul este extrem de mare, deoarece cercetătorii susțin că 9 din 10 tumori depind de acești factori şi că, prin urmare, ar putea fi prevenite.

Se pare că 75% din tumorile la colon ar fi provocate de o alimentaţie nesănătoasă, 80% din riscul de a dezvolta cancer de piele poate fi corelat cu expunerea la soare, în timp ce 75% din cazurile de tumori la cap şi la gât se datorează consumului de alcool și tutun.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate