Porumbeii, la fel de inteligenți ca oamenii
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 19 decembrie 2017, 11:18
Porumbeii sunt capabili să distingă între conceptele de timp și spațiu
Porumbeii sunt capabili să facă distincţia între conceptele abstracte timp și spațiu, după cum fac oamenii și maimuțele mari, conform unor experimente care arată că aceste păsări sunt mai deștepte decât se credea.
Capacitatea cognitivă a păsărilor este chiar mai aproape de cea a oamenilor și maimuțelor mari, spune Edward Wasserman, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Iowa și autor principal al unui studiu publicat în Current Biology.
De fapt, aceste sisteme nervoase aviare au mult mai multe abilități decât sugerează expresia peiorativă: ‘creier de pasăre’, spune el ironic.
Pentru acest experiment, cercetătorii le-au arătat porumbeilor o linie orizontală statică, care apărea timp de două sau opt secunde, pe ecranul unui computer. Linia măsura uneori 6 centimetri lungime şi, alteori, 24 de centimetri. Porumbeii puteau alege între patru simboluri vizuale pentru a indica dacă linia pe care o vedeau era lungă sau scurtă sau dacă ea apărea mai mult sau mai puţin timp. Orice răspuns bun era recompensat cu mâncare. Oamenii de ştiinţă au complicat apoi testul prin afişarea liniei pe ecran, dar variind dimensiunea şi durata apariţiei acesteia. Și au făcut acest lucru aleatoriu.
Cel mai adesea, porumbeii au fost capabili să determine că liniile care apăreau pe ecran mai mult erau şi cele mai lungi, explică acești cercetători. Potrivit profesorului Wasserman, acest lucru indică faptul că porumbeii folosesc aceeași regiune a creierului pentru a măsura spațiul și timpul, sugerând că aceste concepte abstracte nu sunt tratate separat în creierul lor. Rezultate similare au fost găsite în testele efectuate cu oameni și maimuțe, deși porumbeii folosesc o altă regiune a creierului. La om și la alte primate, într-adevăr, cortexul parietal al creierului procesează aceste informații abstracte ale spațiului și timpului. Însă porumbeii nu au un cortex parietal, așa că ei trebuie să folosească o altă parte a creierului pentru a distinge aceste concepte, spun autorii.
Rezultatele acestui experiment sprijină opinia care câştigă tot mai mult teren în rândurile comunităţii științifice şi potrivit căreia şi alte specii de animale, cum ar fi păsările, reptilele și peștii, pot lua decizii pornind de la concepte abstracte.
Alte experimente au arătat deja că ciorile sunt la fel de inteligente ca și primatele și ele îşi creează instrumente pentru a-și găsi hrana.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.