Klaus Iohannis: Există riscul activării Articolului 7 și în cazul României!
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 decembrie 2017, 17:47 / actualizat: 21 decembrie 2017, 0:15
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 decembrie 2017, 17:47 / actualizat: 21 decembrie 2017, 0:15
Preşedintele Klaus Iohannis avertizează că există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei.
Şeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiţie, care sunt pe traseul legislativ şi nu au ajuns încă la promulgare.
Preşedintele consideră că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă „ vocal”, şi că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit.
În ceea ce priveşte referendumul pe Legile justiţiei, anunţat încă de la începutul anului, preşedintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă.
Aştept pentru când va fi…, a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă iniţiativă privind chemarea populaţiei la consultare.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, 20 decembrie, prin intermediul jurnaliștilor, un avertisment către întreaga clasă politică: Uniunea Europeană ar putea să reacționeze la schimbările care se petrec în domeniul justiției în România, așa cum a făcut-o în cazul Poloniei.
Ce înseamnă Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona
Varianta declanșării Articolului 7 a fost luată în discuție și în cazul Ungariei. În luna mai, majoritatea europarlamentarilor au votat o rezoluție care declanșează Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.
Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.