Medicul Mihai Lucan, audiat la DIICOT București, într-un dosar de delapidare (UPDATE)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 decembrie 2017, 10:17 / actualizat: 21 decembrie 2017, 17:46
UPDATE, ora 17:45
Medicul Mihai Lucan din Cluj şi fiul său au fost reţinuţi în această seară de procurorii DIICOT.
Ei au fost audiaţi azi la DIICOT, în Bucureşti, într-un dosar în care anchetatorii care îi acuză de delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat.
……………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 17:00
Medicul Mihai Lucan din Cluj este audiat la DIICOT, în Bucureşti, într-un dosar în care anchetatorii care îl acuză de delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat.
În acelaşi dosar, au fost reţinute pentru 24 de ore două persoane: Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, director administrativ în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, şi Rodica Sanda Baciu, directorul economic în cadrul institutului.
Procurorii DIICOT susţin că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu peste un milion de euro şi ar fi fost folosite resursele financiare, materiale şi umane ale acestui institut, în beneficiul clinicii private, aparţinând medicului Mihai Lucan.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE 21 decembrie, ora 11.00
Medicul Mihai Lucan a fost dus joi, 21 decembrie, la sediul DIICOT din Capitală, pentru a fi audiat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei. De asemenea, la sediul DIICOT a fost dus şi fiul medicului Mihai Lucan.
Procurorii au facut miercuri, 20 decembrie, cinci percheziţii la Cluj-Napoca, inclusiv la clinica medicală privată a familiei Lucan, într-o cauza de delapidare cu un prejudiciu care depășește 5 milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au utilizat sau chiar au transferat, la clinica privată, aparate performante de la Institutul Clinic de Transplant Renal Cluj.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE 21 decembrie, ora 9.00
Directorul administrativ din cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, Dan Sânpetreanu şi directorul economic al instituţiei, Rodica Sanda, au fost reţinuţi în urma percheziţiilor făcute în dosarul medicului Mihai Lucan, acesta nefiind încă audiat în cauză.
Potrivit unor surse judiciare, cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.
Medicul Mihai Lucan nu a ajuns, până la ora transmiterii ştirii, la sediul central DIICOT din Capitală, pentru audieri.
DIICOT a informat că dosarul vizează un grup infracţional organizat constituit de către suspecţii Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de foști angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Ei și-ar fi însușit și ar fi folosit bunuri aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea clinicii private LUKMED, condusă de familia Lucan.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 17:30
Fiul lui Mihai Lucan a fost ridicat de acasă și dus la audieri. Perchezițiile au început la ora 6.00, la domiciile lui Mihai Lucan și a fiului acestuia, Ciprian Lucan. La ora 16.00, mascații l-au urcat pe Ciprian Lucan în dubă și l-au dus la audieri. Mihai Lucan nu a fost, încă, luat de procurori, probabil nefiind terminată percheziția.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Procurorii efectuează miercuri dimineață, 20 decembrie, percheziţii la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Ei percheziţionează şi locuinţa foştilor directori ai institutului, Mihai Lucan şi Dan Sâmpetrean.
Potrivit deputatului USR Emanuel Ungureanu, care a criticat în repetate rânduri managementul lui Mihai Lucan, institutul ar fi fost căpuşat prin faptul că mulţi pacienţi erau înregistraţi aici, apoi ar fi fost operaţi la clinica privată a doctorului Mihai Lucan, după care ajungeau din nou la institutul de stat pentru îngrijire postoperatorie. Institutul clujean are în prezent datorii de 2 milioane de lei şi conturile blocate. După unele surse, prejudiciul investigat s-ar ridica la suma de 1 milion de euro.
Emanuel Ungureanu: Sistemul era unul şi simplu şi sofisticat. Pacientul intra în spital, să spunem la ora 8, cu biletul de trimitere. Cihar dacă profesorul Lucan nu era în acea zi programat la ambulator, el vedea toţi pacienţii la ora 15. Medici din instituţie îi direcţionau către clinica privată, acolo erau spoliaţi de bani, apoi întorşi în instituţie. Practic Institutul de Transplant s-a transformat într-un fel de azil de noapte, într-un fel de centru de îngrijiri, ceea ce a crescut indicii de performanţă. De aici a venit şi falimentul. Vă dau doar un exemplu: dacă pe o intervenţie chirurgicală şi îngrijire Casa de Asigurări Cluj ar fi plătit 3000 de lei, în cazul doar a îngrijirii se plăteau doar 800 de lei. Aşa s-a ajuns în timp la datorii uriaşe. Numai pe biopsiile pe care LucMed nu le-a plătit către Institutul de Transplant, este un prejudiciu de aproape un milion de euro.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.