Curiozităţi despre solstiţiul de iarnă
Articol editat de cristina.rusu, 21 decembrie 2017, 06:00 / actualizat: 3 ianuarie 2018, 8:25
Solstiţiul de iarnă este important pentru multe culturi de pe glob, de acest eveniment legându-se mituri, legende şi sărbători. Iată câteva curiozităţi despre cea mai scurtă zi a anului.
În Emisfera Nordică, în luna decembrie are loc solstiţiul de iarnă. În aceeaşi zi, Emisfera Sudică are parte de solstiţiul de vară şi de cea mai lungă zi din an. Echinocţiile şi solstiţiile sunt în opoziţie pe cele două emisfere ale planetei.
Mulţi consideră solstiţiul ca fiind un eveniment ce se întinde pe toată ziua, ceea ce nu este adevărat. Solstiţiul are loc în momentul precis în care Soarele se află deasupra Tropicului Capricornului.
Anul acesta, solstiţiul de iarnă va avea loc în data de 21 decembrie, la ora 18.28. Puţini ştiu că până şi data poate varia de la an la an. Putem avea solstiţiu de iarnă din 20 până în 23 decembrie, cu toate că varianta din urmă este foarte rară. Ultima oară când solstiţiul a avut loc în 23 decembrie a fost în 1903 şi nu se va mai întâmpla până în 2303.
Meteorologii consideră 1 decembrie ca fiind începutul iernii. Astronomii şi cercetătorii încadrează însă iarna între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară.
Nu este adevărat că în această perioadă Soarele se află cel mai departe de Pământ. De fapt, abia după câteva săptămâni, Pământul atinge punctul în care se află cel mai aproape de Soare!
În multe locuri din Emisfera Nordică, cel mai timpuriu apus de soare nu are loc în 21 decembrie, ci cu câteva zile mai devreme. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenţei dintre timpul măsurat de ceasuri şi cel indicat de un cadran solar.
Zilele par scurte şi întunecoase acum, dar aminteşte-ţi că odată ce solstiţiul trece, se vor lungi încet-încet, iar tu vei putea începe să te gândeşti la primăvară.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.