Ascultă Radio România Cluj Live

Cum combatem excesele alimentare de sărbători?

Cum combatem excesele alimentare de sărbători?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 decembrie 2017, 06:00

Prin tradiție, masa de Crăciun și de Revelion înseamnă, de multe ori, excese alimentare. Nutriționiștii recomandă să ne bucurăm de bucatele alese, dar atrag atenția că este extrem de important să ținem seama de o regulă de bază – moderația.
Excesul alimentar de sărbători se produce pe parcursul mai multor ore și este, de regulă, asociat cu consumul de alcool și fumatul (activ sau pasiv).

Fie că suntem la masa din familie sau la restaurant, prima regula este să știm ce mâncare urmează a fi servită, astfel încât să alegem doar ce ne place.

În cazul în care vrem să consumăm din multe sortimente, sfatul este să cerem doar jumătate de porție.

O altă strategie ar fi să eliminăm o parte din alimente, în special pe cele care conțin multă grăsime, maioneză, sosuri etc. Băuturile alcoolice ar trebui consumate cu moderație, iar fumatul evitat pe cât posibil.

De sărbători, este esențial să nu ne lăsăm seduși de mărimea porților. Putem gusta din mai multe feluri de mâncare, este indicat să mâncăm variat, dar moderat, nu pe săturate. Totuși, încercați să alegeți preparatele la grătar, cuptor sau fierte, evitând prăjelile, grăsimile, dulciurile și produsele cu multă sare, precizează prof.dr. Nicolae Hâncu, nutriționist, membru de onoare al Academiei Române.

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra calității produselor pe care le cumpărăm, în special carnea de porc, o tradiție de Crăciun pentru români. Evitați să cumpărați carne de porc din locuri care nu respectă normele de igienă, etichetare și siguranță alimentară, una dintre principalele probleme fiind infectarea cărnii cu trichineloză.

Pentru o stare de bine, ar trebui ca și de sărbători să ținem cont de echilibrul energetic al organismului, adică energia (volumul caloric) ingerată să fie egală cu cea consumată. În acest sens, trebuie să nu uităm de activitatea fizică. Spre exemplu, după masă este indicată o plimbare în aer liber, subliniază conf.dr. Gabriela Roman, președinte Asociația Română pentru Studiul Obezității.

Totuși, dacă s-a întâmplat să facem excese alimentare, important este să nu le repetăm. Pentru a ne ”recupera” după un exces alimentar, prof.dr. Nicolae Hâncu recomandă:

– Să consumăm multe fructe și legume;
– Dacă dorim ceva mai consistent, putem consuma preparate din pește proaspăt gătit (dar nu prin prăjire și afumare);
– Cantitatea zilnică de lichide consumate să fie dublă (3-4 litri);
– Extrem de important este să avem un tranzit intestinal normal;
– Adăugați activitatea fizică de orice fel.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate