Tradiţii în Ajunul Crăciunului
Articol editat de Camelia Velțan, 24 decembrie 2017, 12:11 / actualizat: 2 ianuarie 2018, 17:30
Duminică, 24 decembrie, este Ajunul Crăciunului, iar românii se pregătesc pentru colindători.
Gospodinele pregătesc covrigei şi colaci care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile.
Tot duminică, 24 decembrie, se pregătesc turtele cu nucă şi cânepă, numite şi ”scutecele Domnului”.
Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post şi trebuie binecuvântate de preot înainte de a fi consumate.
În popor se spune că în Ajunul Crăciunului trebuie ţinut un post aspru, iar oamenii să mănânce abia atunci când se iveşte prima stea de seară, care aminteşte de cea văzută de magii de la Răsărit. Astfel, vor fi sănătoşi şi vor avea mai mult noroc.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.