Recorduri de Crăciun ale germanilor
1. Calendarul de Advent – În Germania, calendarul tradiţional de advent are forme diferite. Cel mai mare astfel de calendar se găseşte la vechea primărie din oraşul Gengenbach din landul Baden-Württemberg. Aici este respectat un ritual special: până la Crăciun, timp de 24 zile, fix la ora 18:00, clădirea primăriei este iluminată în culori diferite, ferestrele acesteia devenind ferestre ale calendarului, din care ies eroi din basme sau personaje ale unor opere de artă celebre. Anul trecut, pe calendar au fost prezentate lucrări ale pictorului Andy Warhol.
2. Târgul de Crăciun – Cel mai renumit târg de Crăciun din Germania este târgul din Nürnberg, iar cel mai vechi – se află în Saxonia. În anul 2016, târgul de Crăciun „Striezelmarkt” din Dresda s-a deschis pentru a 582-a oară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 decembrie 2017, 12:00
3. Lumânarea de Crăciun – De 20 de ani, această lumânare, care a fost inclusă în Cartea recordurilor Guinness, este aprinsă în oraşul Schlitz din landul german Hessa. Lumânarea este de fapt un turn înalt de 36 de metri din piaţa centrală a oraşului care, în fiecare an, în preajma Crăciunului, este îmbrăcat în roşu. Flacăra lumânării este formată dintr-o sută de becuri care iluminează întreaga zonă de case din apropiere, precum şi târgul de Crăciun.
4. Sfeşnicul din lemn sculptat – În mod tradițional, astfel de sfeșnice din lemn sub formă de semicerc cu diferite modele sculptate (Schwibbogen) sunt așezate pe pervazurile ferestrelor. Cel mai mare sfeşnic de lemn din lume are aproape cinci metri înălțime şi a fost amplasat în anul 2006 în cel mai mare centru de afaceri din Dresda.
5. Piramida Crăciunului – Cea mai mare piramidă de Crăciun din Germania (și poate din lume) a fost amplasată în anul 2015 în piața centrală din Rostock. Înălțimea piramidei, ale cărei lame sunt puse în mișcare de aerul cald al lumânărilor aprinse, este mai mare de 20 de metri. Pe fiecare etaj al piramidei există sculpturi din lemn cu motive de Crăciun.
6. Turta dulce de Crăciun – Cofetarii Konrad Friedman și Stefan Koch vă prezintă una din cele 1.400 de bucăţi ale turtei dulci uriașe cu o lungime de 1.052 de metri. Aceasta a fost prezentată în fața palatului din Ludwigsburg, în cadrul unui eveniment de caritate organizat cu ocazia deschiderii târgului de Crăciun din 2009. La pregătirea turtei dulci record au fost folosite 1.700 de kilograme de miere și făină, aproape 1.000 de kilograme de nuci și alune și 500 de litri de lapte.
7. Spărgătorul de nuci – Unul dintre cele mai mari spărgătoare de nuci din lume, cu o înălțime de peste şase metri, a fost instalat în anul 2003 în piața de Crăciun din oraşul Osnabrück, iar cea mai mare cutie muzicală este în piața din fața catedralei principale a orașului. Gigantul din lemn sparge nuci la fel de eficient ca și frații săi mai mici.
8. Ieslea lui Isus Hristos – O ilustrare sculpturală a scenei nașterii lui Isus Hristos şi a leagănului noului născut constituie un simbol important al Crăciunului în rândul creștinilor. În localitatea Waldbreitbach, unde anual se deschide un întreg sat de Crăciun, poate fi admirată cea mai neobișnuită iesle. La realizarea ei au fost folosite 1.000 rădăcini de plante culese manual, 40 de figurine ale eroilor acțiunilor religioase și 85 de figurine de animale, devenind astfel cea mai mare iesle din lume.
9. Pomul de Crăciun – Cel mai mare Pom de Crăciun al Germaniei își aprinde în fiecare an luminiţele în oraşul Dortmund, iar înălțimea lui este de 45 de metri. Această construcţie este realizată din 1.700 de brazi mai mici iluminaţi multicolor și are în vârf un înger care cântăreşte 200 de kilograme.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.