Ascultă Radio România Cluj Live

Cum schiem de sărbători pe pârtiile din Transilvania

Cum schiem de sărbători pe pârtiile din Transilvania
Foto: Părtia Feleacu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 decembrie 2017, 06:00

Pe Feleac, în Dealul Clujului, pârtia a fost deschisă în urmă cu o săptămână. Ziua de schi începe la ora 14:00 și se termină seara. Stratul de zăpadă este în întregime artificial. Administratorul pârtiei, Radu Mureșan, împreună cu angajații lucrează pe timpul nopții la făcut zăpadă cu cele nouă tunuri de zăpadă, când temperaturile sunt mai scăzute:

Am lucrat o săptămână întreagă să facem zăpadă artificială pentru Pârtia TeleSki Feleacu. Din cauza temperaturilor ridicate pe timpul zilei, starea pârtiei nu este una foarte bună, însă cei care vin pe pârtie apreciază eforturile noastre. Ne străduim în permanență să transportăm zăpada din locurile în care se produce cu ajutorul tunurilor pe suprafețele pe care este nevoie.

Pârtia TeleskiFeleacu va fi deschisă în 31 decembrie până la ora 16:00, este închisă în 1 ianuarie, iar din 2 ianuarie programul va reveni la normal.
Administratorul de la pârtia din Cluj are la dispoziție tehnologie de ultimă oră în ceea ce privește aparatura utilizată pentru înreținere, duce lipsă doar de frig.

La Buscat s-a dat liber pe pârtie din 27 decembrie. Tunurile de zăpadă sunt puse și aici în funcțiune, însă zona are parte și de zăpadă naturală. Spre deosebire de anul trecut, telescaunul are mai multe locuri, iar locurile de cazare la Buscat au fost suplimentate prin construcția unei noi pensiuni. Iancu Șerbănescu, administratorul pârtiei Buscat:

Am lucrat mult la îmbunătățirea pârtiilor și la sistemele de siguranță, garduri, împrejmuiri etc. De la 10:00-17:00 funcționează zilnic pârtia de la Buscat. Stratul de zăpadă este de 40 de cm. Prețul pentru o urcare este de 8 lei, însă există variante de abonamente de jumătate de zi și de o zi. Din 29 decembrie vremea se răcește, așa arată prognoza meteo și vom putea asigura mai multă zăpadă pe pârtii.

Părtia Buscat

În perioada 1-8 ianuarie, la Băișoara vor intra în funcțiune abonamentele de zi

Pârtia de la Băișoara arată mai bine comparativ cu anul trecut. Pentru administrarea ei a fost achiziționat un ratrac care a fost pus în funcțiune încă de la primul strat semnificativ de zăpadă. La Băișoara nu sunt tunuri pentru fabricarea zăpezii, iar cei care administrează domeniul de schi cară zăpada din pădure pentru a asigura o pârtie bună. În prezent stratul măsoară 20 de cm.

Și Zidul Mare de la Băișoara a fost amenajat și este deschis schiorilor și snowboarderilor spune Flavius Pâc, administrator al pârtiei Băișoara:

Vom avea ninsori la Băișoara în următoarele zile, deci sperăm să schiem în preajma Revelionului. Vom avea un început de an următor cu zăpadă și pârtie bună. Pârtia de la Băișoara, anul acesta arată mai bine comparativ cu anul trecut în această perioadă mai ales ținând cont de faptul că anul trecut nici nu se schia.

Părtia Băișoara

Tarifele au rămas aceleași din sezonul trecut. O urcare este 5 lei și avem și câteva variante de abonamente. După 1 ianuarie, cel mai sigur din 8, vom avea abonamente pentri o zi întreagă. Un astfel de voucher va putea fi cumpărat cu 60 de lei.
Zidul Mare a înghețat peste noapte, am cărat zăpadă din pădure și am pus ratractul pe el. Este deschis și se poate schia pe el.

În absența tunurilor de zăpadă, la Băișoara persoanele responsabile de administrarea pârtiei cară zăpada din pădure străduindu-se să țină pârtia deschisă cât mai mult timp.

La Cavnic, în Maramureș, condițiile de schi sunt foarte bune. Stratul de zăpadă de bază este suficient de gros astfel încât, chiar și dacă temperaturile vor crește puțin, pârtiile să poată fi folosite corespunzător și la capacitate.

Din 27 decembrie și până la finalul vacanței de revelion toate pârtiile sunt deschise și toate instalațiile funcționează. Până în 14 ianuarie, programul de funcționare este între 9 și 21 cu exceptia zilelor 31.12 de la 9-16 și 01 ianuarie de la 13-21. La Super Ski Cavnic, gradul de ocupare este deja 100% pentru weekenduri, am aflat de la administratorul domeniului, Oana Poenar:

Am reușit să facem zăpadă foarte multă până în data de 20 decembrie și acest lucru ne-a ajutat foarte mult și ne va ajuta și în perioada următoare. Sunt deschise toate pârtiile și funcționează toate instalațiile. Conform prognozei, la Cavnic temperaturile vor crește în perioada următoare până la maximum 3 grade. pe timpul nopții, însă, vremea se păstrează rece, așadar nu va fi problemă cu zăpada pe pârtii.
Gradul de ocupare al complexului SuperSki este de 99-100% mai ales la sfârșit de săptămână și în perioada de vacanță a școlarilor (până în 14 ianuarie și în perioada 2-11 februarie). Rezervările au fost făcute, majoritatea din luna noiembrie. Vin și grupuri de turiști din Ungaria care au rezervat toate locurile noastre.

Pârtiile, la Cavnic, în 31 decembrie se închid la ora 16:00, insă programul se reia de a doua zi de la ora 13:00 până la ora 21:00.
Sezonul de ski a fost oficial deschis din data de 26 decembrie și la Șuior, iar pârtiile sunt deschise zilnic între 10:00 și 21:00.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca