De ce e bine să mâncăm orice fel de ciocolată
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 decembrie 2017, 06:00
Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică susţine că este important să ştim ce tip de ciocolată să consumăm, ce beneficii ne poate oferi şi în ce parte a zilei să o mâncăm pentru a evita creşterea ponderală. Iată ce spune specialistul pentru CSID:
Varietatea produselor din ciocolată este foarte mare, dar putem să le grupăm în trei mari clase: ciocolata neagră, cu lapte şi albă.
Ciocolata neagră trebuie să aibă în conţinut cel puţin 35% cacao în substanţă solidă şi cel puţin 20% unt de cacao. Recomand consumul de ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao, care poate ajunge până la 80% şi chiar 85%. Ciocolata de calitate are un gust amărui şi aromat. Cu cât conţinutul în cacao este mai mare, cu atât creşte şi aportul de antioxidanţi.
Ciocolata cu lapte conţine grăsimi din lapte, lapte praf sau lapte condensat, un conţinut minim de cacao în substanţă solidă de 20% şi 20% lapte, inclusiv grăsimi din lapte, şi conţine cel mai mare număr de calorii dintre toate tipurile de ciocolată.
Ciocolata albă nu conţine cacao, ci doar unt de cacao (minim 15 %) zahăr şi lapte (minim 3.5 %).
Recomand consumul a 2-3 bucăţele de ciocolată, în prima parte a zilei, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita creşterea ponderală.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.