Fără reţete gratuite şi compensate
Articol editat de Andrei Cretoiu, 3 ianuarie 2018, 08:50 / actualizat: 3 ianuarie 2018, 14:50
UPDATE: ora 13.00:
Medicii de familie clujeni au aderat la acțiunea de protest națională prin care se încearcă modificarea contractului de servicii pe 2018.
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, Emiliana Costiug:
Am ales să începem protestul prin nesemnarea actelor adiționale sau semnarea lor cu condiția renegocierii clauzelor contractuale, cum s-a întâmplat la Cluj. Cabinetele medicale ale medicilor de familie sunt deschise, se acordă consultații pentru urgențele medicale, nu rămâne nimeni neconsultat doar că nu se eliberează rețete compensate, bilete de trimitere, tot ce poate însemna un document eliberat de Casa Națională, pentru că nu avem dreptul încă, nesemnând contractul cu Casa. (Emiliana Costiug)
75% dintre medicii de familie clujeni au semnat deja actele adiționale la contractul-cadru cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, cerând totodată renegocierea unor clauze. Cu detalii, purtătoarea de cuvânt a Casei, Crina Grozav:
Dintr-un total de 343 de contracte pe medicina de familie s-au semnat deja actele adiționale pentru un număr de 256 de contracte, ceea ce înseamnă un procent de 75% din totalul contractelor.
Acești medici vor lucra în continuare conform contractului încheiat cu Casa de Sănătate, dar suntem convinși că și cei 25 % vor pune pe prim plan interesul pacientului și vor veni să semneze actele adiționale. Medicii de familie care au semnat actele adiționale își vor desfășura activitatea conform contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. (Crina Grozav)
Medicii de familie solicită mărirea plății consultațiilor și simplificarea sistemului birocratic de decontare a serviciilor prestate.
…………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 10.30:
Peste 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai.
El a mai precizat că, având în vedere că în ultimele zile ale anului trecut medicii au fost liberi, se va căuta o soluţie legală ca să le permită să semneze actele și miercuri, 3 ianuarie.
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate.
………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE:
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanţare”.
………………………………………………………………………………………………………………..
Medicii de familie protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate.
Începând de miercuri, 3 ianuarie, sute de medici de familie din toată ţara, care nu au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătătate, nu vor mai elibera reţete gratuite şi compensate şi nici trimiteri.
Medicii de familie au anunţat, încă de acum două săptămâni, că din 3 ianuarie, pacienţii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele.
Ei spun că guvernanţii nu au fost capabili să-şi onoreze promisiunile făcute în luna noiembrie, după protestele de stradă în care au fost ceruţi mai mulţi bani pentru medicina primară, dar şi înlăturarea birocraţiei.
Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei:
Marea majoritate dintre noi vom lucra în afara contractului cu Casa, ceea ce înseamnă că vom oferi îngrijire pacienților noștri, cei mai mulți dintre noi vom consulta pro bono, fără taxă, dar nefiind în contract cu Casa nu vom putea elibera rețete compensate sau trimiteri în contract cu Casa de Asigurări.
Deși am avut nenumărate întâlniri, problemele nu s-au rezolvat, nici măcar cele care nu cer bani nu s-au rezolvat în totalitate, ba mai mult în majoritatea dintre ele sunt deocamdată doar niște promisiuni iar cele legate de debirocratizare au ca termen de realizare în jur de doi ani. (Rodica Tănăsescu)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.