Animal de companie: Despre hamsteri
Salut şi bun găsit la o nouă rubrică într-un nou an. O fiinţă foarte simpatică şi îndrăgită ca animal de companie este hamsterul.
Articol editat de cristina.rusu, 4 ianuarie 2018, 11:51 / actualizat: 4 ianuarie 2018, 15:47
Dacă intraţi pe rubrica noastră de pe www.radiocluj.ro/animal-de-companie puteţi găsi două articole despre ce trebuie să ştiţi înainte să vă luaţi un hamster, pentru ai putea oferi o viaţă frumoasă în casa voastră.
Pentru azi m-am gândit să vă ofer câteva informaţii interesante despre hamsteri, în caz că nu ştiţi exact dacă acesta este sau nu un animal potrivit pentru voi.
Ştiaţi că numele de hamster vine din limba germană „hamstern” care înseamnă a strânge? Acest lucru se trage de la capacitatea lor de a-şi depozita mâncare în obraji. Când aceştia găsesc o sursă mare de hrană, undeva unde nu se simt foarte în siguranţă să rămână pentru mult timp, îşi pot introduce foarte multă mâncare în gură pe care o transportă apoi într-un loc unde sunt mai în siguranţă şi acolo o vor mânca.
Hamsterii sunt specii crepusculare. Adică nu sunt activi ziua ca şi noi dar nici noaptea precum liliecii.
În sălbăticie, ei se simt cel mai bine după ce apune soarele şi până se face foarte întuneric, pe urmă se întorc la vizuina lor. Asta înseamnă că nu îi vom vedea foarte activi şi veseli în timpul zilei ci mai degrabă seara.
Cel mai mare hamster, este cel european care poate ajunge până la 33 de cm în timp ce cel mai mic: Hamsterul pitic Roborovsky creşte până undeva la 5-10 cm.
Multă lume crede că aceste animăluţe sunt ierbivore, adică se hrănesc doar cu mâncare vegetală. Dar hamsterii sunt animale omnivore, adică preferă să mănânce plante şi seminţe dar din când în când se bucură foarte tare dacă pot prinde şi ceva insecte. În sălbăticie au fost observaţi indivizi care vânau cu succes diverse specii de insecte.
Hamsterii intră în categoria animalelor rozătoare, care se identifică prin mai multe aspecte similare. Unul dintre cele mai importante este faptul că au o creştere continuă la dinţii incizori, aceia din faţă. Aşa se explică plăcerea lor pentru ros; dacă aceştia nu ar avea nimic de ros, dinţii lor ar creşte atât de tare încât ar cauza probleme grave de sănătate.
Lăbuţele lor, mai ales cele din faţă, sunt foarte micuţe şi asemănătoare cu palmele noastre. Ei se folosesc de acestea pentru a prinde mai bine, de exemplu o bucăţică de mâncare.
Hamsterii nu au nevoie de baie, însă se pot bucura săptămânal de o baie de nisip special, pentru ai ajuta să-şi scoată uleiurile din blană şi astfel să o facă pe aceasta mai curată.
Şi ultimul aspect, unul pentru care este bine recunoscut acest grup de animale este cel al vitezei de reproducere. Se ştie că pot avea mai multe ture de pui pe an. În mod normal o femelă de hamster poate avea 7 pui, dar se poate întâmpla să facă şi până la 24 de pui.
Chiar dacă sunt nişte animale micuţe, hamsterii pot deveni animale de companie foarte simpatice.
Atâta timp cât le înţelegem bine nevoile şi încercăm să le satisfacem prin cât mai variate moduri (enrichment), vom avea un mic companion drăguţ şi fericit alături de noi.
Atât pentru azi, sper ca informaţiile oferite să vă ajute să vă faceţi prietenul blănos mai fericit. Eu vă doresc un an nou plin de momente cu animale fericite.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.