Ascultă Radio România Cluj Live

Ce citim în 2018: Premianţii de anul trecut

În 2017, premiul Pulitzer pentru literatură a fost câştigat de „Ruta subterană”, de Colson Whitehead, tradus în limba română la Editura Polirom de Justina Bandol.

Ce citim în 2018: Premianţii de anul trecut

Articol editat de cristina.rusu, 5 ianuarie 2018, 11:12

Este o poveste despre sclavie, despre tendințele aboliționiste ale Nordului Americii și despre conservatorismul Sudului. Uitați însă imaginea romantică a sclavilor care-și iubeau stăpânii și a proprietarilor de plantații de tipul Gerald O’Hara.

Multă violență în Ruta subterană, multe date istorice și o narațiune cu ritm alert demnă de un roman de aventuri. Ruta subterană este un titlu de ținut minte anul acesta.

Scriitorul israelian David Grossman a fost recompensat în luna iunie cu prestigiosul premiu britanic pentru literatură Man Booker International pentru romanul „Un cal intră într-un bar”. Cartea a apărut în românește tot la Polirom, în traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

Personal o pun pe lista scurtă a celor mai bune lecturi de anul trecut. Un actor de stand-up comedy, un monolog întrerupt de amintiri din copilărie și multă emoție în cartea lui David Grossman, unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani.

Două cuvinte și despre premiul Man Booker International: a fost creat în anul 2005 și recompensează o operă tradusă în engleză şi publicată în Marea Britanie. Începând de anul trecut, premiul este decernat în comun autorului şi traducătorului, ca o recunoaștere a importanței acestei meserii vitregite la noi, şi fără de care n-am avea acces la literatura scrisă în alte limbi.

Premiul Nobel pentru literatură, cea mai așteptată distincţie a anului, a fost acordat în luna octombrie scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.
Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în oraşul Nagasaki din Japonia. Familia lui s-a mutat în Marea Britanie atunci când scriitorul avea cinci ani. Cel mai cunoscut roman al său, „Rămășițele zilei”, a devenit și film nominalizat la opt premii Oscar, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson.

Dintre romanele lui Kazuo Ishiguro preferatul meu este ”Uriașul îngropat” apărut în 2015 la Polirom în traducerea lui Vali Florescu.

Kazuo Ishiguro

Scriitorul american George Saunders este câştigătorul din 2017 al Man Booker Prize, cea mai prestigioasă distincţie literară din spaţiul anglofon, pentru romanul „Lincoln in the Bardo”.

În vârstă de 58 de ani, cunoscut în special ca autor de proză scurtă, Saunders spune în acest roman povestea unei singure nopţi din viaţa lui Abraham Lincoln, în 1862, după înmormântarea fiului său de 11 ani într-un cimitir din Washington. Scriitorul dă voce spiritelor celor morţi, aflaţi în bardo, care, conform credinţei budiste, este stadiul intermediar între moarte şi reîncarnare.

Cel mai prestigios premiu literar italian, Strega, a fost decernat în luna iulie unui scriitor tânăr și destul de puțin cunoscut. Paolo Cognetti a creat un adevărat fenomen literar cu romanul său ”Cei opt munți” tradus în românește de Cerasela Barbone. Cartea a fost best-seller în 32 de țări și a primit și premiul Strega Giovani, în urma votului cititorilor italieni cu vârste între 16 și 18 ani.

Un roman de mici dimensiuni, care se citește rapid și în care muntele ocupă rolul central. De altfel, Paolo Cognetti este și un pasionat montaniard, nu demult întorcându-se dintr-o expediție în Nepal. Dincolo de povestea despre prietenie și moralitate, scriitorul spune că a dorit să atragă atenția asupra faptului că munții sunt continuu sub asediu, din cauza oamenilor care nu știu să-i prețuiască, dimpotrivă, îi urâțesc și îi distrug permanent.

Paolo Cognetti

În ceea ce privește premiile acordate în spațiul românesc, premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor a fost câștigat anul trecut de Ioan T. Morar, pentru romanul Sărbătoarea corturilor (Editura Polirom).

Premiul pentru Poezie i-a fost acordat lui Emil Brumaru pentru volumul Amintiri din rai, apărut la Humanitas.

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Poemele de luni: Gabriel Chifu
Ce mai citim? luni, 31 martie 2025, 18:16

Poemele de luni: Gabriel Chifu

Relația mea cu timpul nu e liniară și nu e deloc simplă. Iar la întrebarea câți ani simt că am? n-am răspuns totdeauna la fel. La început,...

Poemele de luni: Gabriel Chifu
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 30 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

Dr. Irvin David Yalom este un psihiatru și psihoterapeut american născut în 1931. Este autorul a numeroase cărți de specialitate din zona de...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Poemele de luni: Ana Blandiana
Ce mai citim? luni, 24 martie 2025, 17:00

Poemele de luni: Ana Blandiana

“Poezia nu trebuie să strălucească, trebuie să lumineze” ne spune poeta și ziarista Ana Blandiana, pseudonimul literar al Otiliei-Valeria...

Poemele de luni: Ana Blandiana
Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 23 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Simona Antonescu este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane din România, cunoscută pentru romanele sale istorice și pentru...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? luni, 17 martie 2025, 17:30

Poemele de luni. Carolina Ilica

Cum ar fi să scrii o carte imprimată în ceramică sau pe lână? Poeta, traducătoarea, eseista, profesoara, ziarista și diplomata Carolina Ilica...

Poemele de luni. Carolina Ilica
Ce mai citim? duminică, 16 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Pierre Michon s-a născut în 28 martie 1945, în regiunea Creuse. A urmat studii de literatură la Universitatea din Clermont-Ferrand și a fost...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? luni, 10 martie 2025, 11:01

Poemele de luni: Aurel Pantea

Poetul născut într-un copil crescut la țară are forța materiei, are simpatii deosebite față de unele materii primordiale, materii grele, e...

Poemele de luni: Aurel Pantea
Ce mai citim? duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Vă invit să abandonați temporar realitatea aceasta și să pășiți în Dasos, o țară în care veți face cunoștință cu mărunți și...

Ce mai citim: Recomandarea editorului