Paradoxul temperaturilor pe glob
Articol editat de cristina.rusu, 7 ianuarie 2018, 12:02
Sydney s-a topit duminică, 7 ianuarie, în cea mai fierbinte zi înregistrată din 1939, temperaturile în unele părţi ale oraşului ajungând la niveluri caniculare de 47,3 grade Celsius.
Biroul de Meteorologie a declarat iniţial ziua ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată în regiunea metropolitană a oraşului australian în momentul în care termometrele arătau 47,1 grade în suburbia de vest Penrith. Cu toate acestea, serviciul de prognoză a afirmat mai târziu că a omis un record de 47,8 grade înregistrat în 1939 de o staţie de înregistrare acum închisă.
Jucătorii care iau parte la ultimele competiţii din cadrul Cupei Mondiale de Cricket de la Sydney (Sydney Cricket
Ground) au jucat în căldura extremă, ajunsă la 57,6 grade, după cum au înregistrat camerele termice în mijlocul terenului.
Meciurile din cadrul turneului internaţional de tenis de la Sydney au fost de asemenea suspendate când temperaturile la faţa locului au depăşit 40 de grade şi capul de serie numărul 5 Kristina Mladenovic s-a retras din meci după ce a fost grav afectată de căldură, a transmis postul australian.
Canada și Statele Unite se confruntă cu geruri extreme, în provinciile canadiene Ontario şi Quebec, dar şi în toată regiunea de nord-est a Statelor Unite.
Temperaturi minime de aproape -50 de grade Celsius s-au înregistrat în aceste zone, la doar câteva zile după o furtună puternică care a afectat mii de zboruri şi s-a soldat cu cel puţin 19 decese în SUA, informează presa internaţională.
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, 6 spre 7 ianuarie, peste 30 de oraşe din New England şi statele Atlanticului Mijlociu, au fost afectate de frigul extrem adus de o masă de aer polar venit dinspre Polul Nord, a declarat un reprezentant al Centrului de Prognoză Meteo din SUA. Printre oraşele afectate s-au numărat şi New York sau Boston, informează agenţia de ştiri Reuters.
Killington, o staţiune de schi din Vermont, a fost închisă sâmbătă din cauza vântului puternic şi a temperaturilor de până la -46 grade Celsius.