Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Şerpii ca animale de companie?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Poate pentru mulţi, o alegere ciudată ca animal de companie este şarpele.

Animal de companie: Şerpii ca animale de companie?

Articol editat de cristina.rusu, 11 ianuarie 2018, 08:53

Fie că este mic sau mare, veninos sau inofensiv, viu colorat sau unicolor, şarpele este totuşi un animal de companie destul de popular la nivel global.

Cam de 10-15 ani a ajuns şi la noi în ţară ideea de a ţine aceste animale cu sânge rece în terarii şi de atunci tot mai multă lume îşi doreşte astfel de animale acasă. Sunt tot mai uşor de găsit în magazinele specializate, alături de o gamă tot mai variată de produse pentru a le îngriji.

Dacă vă gândiţi să vă împărţiţi casa cu un şarpe în viitor s-ar putea ca aceste informaţii să vă ajute.

Ca şi părinţi adoptivi de şerpi sau orice alt animal, ne dorim ca acestea să aibă parte de cea mai frumoasă viaţă. Pentru asta, un aspect important pe care trebuie să-l aveţi în vedere este că aceste reptile nu au o gamă de emoţii atât de largă precum au unele păsări sau mamiferele. Nu veţi vedea un şarpe jovial, fericit sau gelos. Dar asta nu înseamnă că aceştia nu pot simţi plăcere sau disconfort asemănător cu alte animale sau chiar cu noi oamenii.

Poate deveni destul de descurajant să interacţionezi cu un astfel de animal care nu poate să-şi manifeste emoţiile pozitive aşa cum suntem obişnuiţi să le vedem la câini şi pisici. Prin cunoaşterea nevoilor şi o interpretare corectă a comportamentului putem ajunge însă să vedem când un şarpe are o stare bună, de plăcere sau invers şi asta ne poate ajuta să avem mai bine grijă de el

Dacă vedeţi un şarpe care se comportă normal, este activ, mănâncă şi bea apă regulat, se termoreglează corect, are o respiraţie relaxată, nu se sperie când deschideţi uşa de la terariu înseamnă că cel mai probabil acesta se simte bine.

Chiar dacă un şarpe nu poate să se ataşeze ca un câine, o pisică sau un papagal de noi, asta nu înseamnă că nu se poate bucura de noi şi prezenţa noastră.

Un indicator bun că şarpele se simte bine şi este relaxat în prezenţa voastră este dacă stă calm şi se încălzeşte de corpul vostru, cum se întâmplă des cu cei care au pitoni regali şi îi mai scot din terariu sau îi pun chiar pe ei.

Înainte să vă aduceţi un astfel de animal în viaţa voastră este bine să vă gândiţi la următoarele aspecte, care s-ar putea să vă ajute în luarea unei decizii corecte. Un şarpe este o responsabilitate pe termen lung, multe specii pot să ajungă să trăiască chiar şi 20 de ani.

În general hrana şerpilor constă din rozătoare, nu vii ci îngheţate, acesta fiind modul de administrare cel mai recomandat. Pentru asta însă e bine să ştiţi că poate s-ar putea să folosiţi congelatorul pentru a păstra şoriceii. De asemenea, nu se recomandă hrănirea şerpilor cu rozătoare prinse din natură. Acestea pot purta paraziţi sau alte boli pe care le pot transmite şarpelui.

Aceștia sunt recunoscuţi pentru capacitatea lor fantastică de a evada. Astfel e bine ca terariul să fie echipat corespunzător împotriva evadărilor.

În general, din motive de siguranţă, nu sunt recomandaţi ca animale de companie şerpii care pot ajunge la dimensiuni mari precum unii pitoni, anaconda, boa. Nici speciile de şerpi veninoşi nu sunt recomandate deoarece riscul unui accident este prea mare.

Să vă luaţi doar şerpi născuţi în captivitate şi crescuţi de specialişti, altfel un şarpe adus din libertate se acomodează foarte greu, se sperie de noi foarte uşor şi s-ar putea să stea ascuns tot timpul sau să încerce să ne muşte, s-ar putea să aibă boli sau paraziţi. Cu alte cuvinte nu va avea o viaţă prea liniştită şi calmă. În schimb, cei născuţi în captivitate sunt mult mai relaxaţi în prezenţa oamenilor şi se acomodează mult mai uşor ceea ce îi poate face nişte animale de companie deosebite.

Preţul unui terariu poate să fie destul de ridicat, mărimea influenţând mult preţul. Un şarpe ar avea în mod normal nevoie de un terariu cu o lungime minimă cu puţin peste lungimea totală a şarpelui, adică şarpele să poată sta perfect întins în casa sa. Acest lucru trebuie să fie valabil pentru toată viaţa sa nu doar perioada când este pui sau juvenil.

Alte echipamente necesare sunt: o sursă de încălzire și lumină, un lacăt pentru terariu, un vas de apă, substrat potrivit în funcţie de specie şi alte decoraţiuni naturale sau artificiale.

O dată cu creşterea în popularitate a acestor reptile a crescut şi numărul şerpilor abandonaţi sau necorespunzător îngrijiţi, care duc o viaţă grea. În special cu aceste animale care oferă un feedback destul de slab, conceptul de deţinere responsabilă devine esenţial. Este important ca oamenii, înainte să ia această decizie să se intereseze cât mai bine dacă un şarpe este un animal potrivit pentru ei.

Atât pentru azi, vă aştept în mediul on-line pe www.radiocluj.ro să discutăm despre ce greutăţi sau bucurii aţi întâmpinat voi în creşterea unui şarpe. Până data viitoare vă doresc momente minunate alături de animalele voastre dragi.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?