Cum își dezvoltă tinerii antreprenori o afacere?
Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2018, 12:43
Evenimentul Startup Air, dedicat tinerilor antreprenori a avut loc miercuri, 10 ianuarie, de la ora 18.00, la Casinoul din Parcul Central Cluj.
Startup Air este un proiect dezvoltat de Asociaţia Inceptus România, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Organizaţia Patronatului Tinerilor Întreprinzători Cluj. Susţine mediul de afaceri din regiunea nord-vest.
Principalul scop al proiectului este implicarea în dezvoltarea culturii antreprenoriale din regiune, educarea şi susţinerea tinerilor antreprenori în demersul destul de anevoios de a-şi deschide o afacere.
Anca Miclea, membră a Asociaţiei Inceptus, ne oferă mai multe informaţii:
Anca Miclea: Asociaţia Inceptus România are ca scop înfiinţarea de firme, susţinerea afacerilor, susţinerea mediului antreprenorial şi în principiu finanţări nerambursabile europene şi alte tipuri de proiecte.
Scopul acestui proiect este de a dezvolta o cultură antreprenorială în regiunea nord-vest, de a susţine tinerii antreprenori, femeile şi orice altă persoană care are nevoie de afacere şi de a le da o şansă ideilor creative să fie puse în practică.
Anca Markos: Ce criterii trebuie să îndeplinească cei care doresc să facă parte din acest proiect?
Anca Miclea: Trebuie să fie peste 18 ani, trebuie să aibă o idee de afacere care să se implementeze în regiunea noastră, să aibă domiciliul sau reşedinţa tot aici, în regiunea noastră, iar afacerea să fie nonagricolă.
Iniţiativa evenimentului aparţine Ancăi Milchiş, coordonator Handmade Transilvania, aceasta reuşind să concentreze într-un loc oameni deosebiţi, meşteşugari şi producători transilvăneni, semn că artizanii locali, obiectele unicat şi dăruirea vor dăinui în timp.
Anca Milchiş: Mi-a plăcut foarte mult ideea de a susţine industriile creative. Asta se potriveşte foarte bine cu viziunea Handmade Transilvania şi cu ceea ce facem noi. Vrem să promovăm micii creatori.
Reporter: Dumneavoastră aveţi deja o afacere?
Anca Milchiş: Da, am o afacere.
Reporter: În ce domeniu?
Anca Milchiş: Realizez invitaţii de nuntă manual şi am un magazin online. Consider că este greu să te realizezi pe piaţa din România, fiindcă cumpărătorii fie nu sunt educaţi, fie au un nivel al veniturilor mai scăzut. Şi atunci produsele handmade, cele de calitate sunt puţin mai scumpe decât produsele importate din alte ţări şi de calitate îndoielnică.
Este mult mai greu pentru aceşti creativi să devină profitabili şi să-şi construiască un adevărat business, dincolo de hobby şi de pasiune. Şi producătorii au nevoie de fonduri: un fond de rulaj care să-i ajute este esenţial, pentru ca ei să crească şi să se poată dezvolta.
Reporter: Cât de uşor este să te impui pe piaţa din România?
Anca Milchiş: Pentru mine nu a fost uşor să mă impun. Momentan 80% din clienţii mei sunt în afara ţării. Probabil nu am ştiut să-mi ţintesc publicul, fiindcă produsele mele sunt puţin mai scumpe.
M-am străduit să creez produse puţin mai ieftine, ceea ce nu a fost o strategie bună, fiindcă nu am avut profituri foarte mari.Trebuie să ştii din start căror persoane te adresezi, astfel încât să poţi să-ţi atingi obiectivele pe care ţi le propui, să poţi să-ţi vinzi produsele.
Reporter: Dumneavoastră prin ce modalităţi vă vindeţi produsele?
Anca Milchiş: Este o platformă online, acolo îmi vând produsele.
Reporter: Cărei tipologii de persoane se adresează produsele dumneavoastră?
Anca Milchiş: Persoane educate, cu studii superioare, cu mult bun gust, care caută produse rafinate, cu un nivel financiar peste medie.
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru ascultătorii Radio Cluj?
Anca Miclea: Le dorim să aibă curaj, să aibă un pic de nebunie şi să investească într-o idee pe care o au şi care nu-i lasă să doarmă noaptea. Suntem aici să-i ajutăm.
Anca Markos/Andreea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.