Impozit pe…paharele de unică folosinţă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 ianuarie 2018, 06:00
În Marea Britanie ar putea apărea o nouă taxă, impozitul pe paharele de unică folosinţă.
Parlamentarii britanici au propus să impoziteze paharele de unică folosinţă. Banii astfel obţinuţi vor fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi procesul de reciclare a acestor produse – 25 de pence (în jur de 20 de ruble), adică 28 de eurocenţi în plus pentru fiecare pahar de cafea. Măsura propusă de deputaţii britanici are menirea de a proteja mediul înconjurător şi de a reduce deşeurile din marile oraşe.
În raportul anual al Comisiei parlamentare britanice pentru audit de mediu se arată că britanicii aruncă anual 2,5 miliarde de pahare de unică folosinţă folosite pentru cafea (aproximativ 30.000 de tone de deşeuri). Din această cantitate de deşeuri sunt prelucrate doar 0,25%, întrucât paharele sunt confecţionate dintr-un carton cu polietilenă, nefiind facute din material biodegradabil pentru protejarea mediului, care nu sunt reciclabile. Încasările acumulate de pe urma noului impozit vor fi folosite pentru construirea unor întreprinderi specializate în reciclarea acestor pahare şi a deşeurilor similare.
De asemenea, comisia parlamentară propune să se plătească un impozit mult mai mare pentru aceste pahare de unică folosinţă pentru a responsabiliza populaţia în vederea protecţiei mediului. „The Guardian” titrează că unii comercianţi de cafele propun oferte mult mai avantajoase clienţilor care vin cu propriul lor recipient, un pahar sau ceaşcă, dar aceste vânzări reprezintă doar 1-2% din totalul vânzărilor. Starbucks a anunţat că în 20 de puncte de comercializare din Londra va funcţiona, pe parcursul a trei luni, o acţiune de colectare a paharelor de unică folosinţă, oferind câte 5 pence pentru fiecare pahar reciclabil. Conducerea acestei reţele speră să crească responsabilitatea consumatorilor şi să-i convingă să cumpere pahare care pot fi utilizate de mai multe ori. Fondurile strânse vor fi oferite organizaţiilor caritabile.
În luna decembrie, Comisia parlamentrară britanică pentru audit de mediu a propus să se creeze un nou sistem de impozitare a PET-urilor pentru a reduce deşeurile.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.