Vienna de pe Someş
Articol editat de Carmen Sas, 15 ianuarie 2018, 16:10
Chiriile din Cluj au ajuns să le egaleze pe cele de la Viena, deşi confortul oferit e, adesea, net inferior.
Piaţa e distorsionată, aici, de cererea foarte mare din partea IT-iştilor,care au luat cu asalt oraşul, dar şi a altor categorii profesionale, cărora statul le acoperă cheltuielile de cazare-crede Ioan Săsărman, patronul unei agenţii imobiliare.
La aceasta se adaugă numărul mare de studenţi, peste 50 000, care nu pot fi cuprinşi în cămine şi ajung să stea şi câte trei într-o cameră, ca să acopere chiriile crescute.
Clujul e singurul oraş din ţară, unde chiriaşii au simţit nevoia să se coalizeze într-o asociaţie, pentru a-şi proteja drepturile în faţa proprietarilor tot mai lacomi. O parte dintre aceştia din urmă uită să-şi declare la fisc veniturile din chiriile pe care le stabilesc după bunul lor plac.
Deputatul clujean, Adrian Dohotaru a iniţiat, alături de alţi colegi,un proiect de lege care să impună mărirea stocului de locuinţe sociale la nivelul fiecărui oraş şi obligativitatea dezvoltatorilor imobiliari de a aloca 10-20% din fiecare proiect realizat acestui gen de spaţii locative, destinate celor defavorizaţi
Actualmente, România are cea mai mică medie de locuinţe sociale din UE, deşi la capitolul sărăcie suntem campioni.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.