Jurnal de părinte: Secrete de familie, o formă de încurajare a neîncrederii
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 ianuarie 2018, 10:19
O problemă pe care o observ adesea în familii este menținerea unor secrete sau lipsa de deschidere în comunicare.
De la lucruri mai simple, cum ar fi prietenii de familie care brusc nu mai vin în vizită și copiii nu înțeleg de ce, însă nici nu primesc nicio explicație. Sau alte informații pe care părinții le ascund, cum ar fi separarea sau divorțul, cu intenția de a proteja copiii.
Secretele și lucrurile nespuse mențin și încurajează neîncrederea. Este clar că nu le împărtășim totul copiilor, ci doar acele informații care să le dea siguranța încrederii, chiar dacă este o informație dureroasă și neplăcută. Evitarea sau mascarea lor crează și mai multă nesiguranță. Există și situații în care părinții dezvăluie mult prea multe, și devine abuziv pentru copil. Părinți care dintr-un sentiment de furie și disperare, fără granițe personale, oferă mult prea multe informații copiilor, mai ales despre celălalt părinte fără să fie conștienți că asta este o formă de abuz față de propriul lor copil.
Care este rostul secretelor de familie? De ce, uneori, ne este atât de greu să vorbim, să ne deschidem celor din familie? Sau copiilor? Pentru mulți părinți este greu să tolereze disconfortul lor și disconfortul pe care îl anticipează că îl va avea copilul. Sau sentimentul de rușine, de neadecvare. Le este greu să aibă aceste conversații dificile pentru că nesiguranța lor este atât de mare încât teama că nu sunt suficienți de buni sau neîncrederea, suspiciunea în relații este asociată cu identitatea lor, cu cine sunt ei.
Recomandarea mea este să vă asumați aceste discuții dificile, pas cu pas, când ascundeți și evitați anumite subiecte și copilul simte neîncredere și se va simți în nesiguranță. Are nevoie de onestitatea voastră.
Mi-a fost greu să îți spun asta și am amânat prea mult, însă vreau să vorbim despre problema de sănătate a tatălui tău.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.