Animal de companie: Trei comportamente ale șerpilor, explicate
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 ianuarie 2018, 10:52
Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție!
Astăzi voi continua discuția despre șerpi, începută de Vlad în articolul anterior.
Șerpii sunt reptile – asta presupune că exprimarea emoțiilor este mult limitată comparativ ca unui mamifer, animal de companie. Un câine dă din coadă entuzismat, se uită în ochii noștri și se gudură lângă noi de bucurie că ne vede, o pisică ne salută prin frecarea de picioarele noastre cu codița ridicată și ușor ondulată și ne clipește încet când ne „pupă” – cam putem citi emoțiile animalelor noastre de companie comune. Ei bine, o reptilă, un șarpe exprimă mai puține emoții în relație cu noi, cu toate acestea însă și ele sunt animale care pot simți plăcere și disconfort, cu toate că nu le putem „citi” atât de bine și nu sunt atât de evidente, ușor de intuit și văzut.
Având aceste idei în minte, vă invit astăzi să descoperim împreună cum am putea totuși citi limbajul acesta al reptilei, al șarpelui mai precis.
1. Datul din cap
Atunci când observați un șarpe că își mișcă ușor capul dintr-o parte în alta, cel mai probabil a simțit un miros sau o schimbare în mediul său, care l-a făcut curios și acum dorește să afle mai multe informații despre asta. Atenție mare însă, scuturatul din cap frecvent, pe o perioadă îndelungată de timp și fără un motiv (ex. miros nou) poate suger fie anumite probleme de sănătate (ex. probleme neurologice), fie un nivel foarte ridicat de stres.
2. Scosul limbii
Acest comportament de scos al limbii este cel mai des asociat cu imaginea unui șarpe. Probabil mulți dintre voi știți deja că, prin scoaterea limbii, șerpii află informații despre locul în care se află, de a îl mirosi, practic. Spre deosebire de alte animale sau noi, văzul și auzul sunt foarte limitate în cazul șerpilor. De asta prin scoarea limbii ei află ceea ce au nevoie pentru a ști cum să se comporte. Puteți să observați modul în care șarpele scoate limba pentru a afla mai multe despre acesta.
Scosul limbii într-o manieră calmă, lentă, liniștită ne sugerează o stare mai liniștită a șarpelui, care pur și simplu „se uită” la ce are el în jurul său. Însă, atunci când mișcările sunt scurte și foarte agitate, la fel este și starea internă a șarpelui. Deseori veți observa acest comportament atunci când simte sau crede că a simțit în preajma lui o pradă. Mare atenție dacă lucrați cu mâinile în terariu și vedeți acest comportament – este posibil ca șarpelui să îi fie foame și să confunde mâna voastră cu un șoricel sau altă mâncare.
3. Adunarea corpului în forma literei „S”
Și acest comportament este des întâlnit, un șarpe care să stea liniștit în formă de „S”, corpul lor fiind foarte flexibil. Cu toate acestea însă, atunci când șarpele stă astfel și are capul ridicat și retras ușor în spate și corpul încordat – ne transmite că dorește să „stăm departe de ei”.
Cel mai probabil se simt amenințați sau deranjați în acel moment de mișcările din terariu sau din fața acestuia. Însă, starea acesta de iritare a șarpelui poate fi cauzată și de discomfort fizic, astfel, vă recomandăm să îi verificați temperatura și umiditatea din terariu. Deseori un dezechilibru la acest nivel poate cauza iritabilitate și mult disconfort pentru șarpe.
Atât pentru astăzi în partea a doua a seriei noastre dedicate șerpilor ca animale de companie. Serialul nostru va continua și săptămâna viitoare când vom mai explora împreună alte comportamente ale șerpilor și despre cum le putem crește calitatea vieții. Să aveți parte de zile frumoase!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.