Angajații fabricii Clujana nu sunt afectați deocamdată de insolvență
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 19 ianuarie 2018, 15:01
Producătorul de încălţăminte Clujana a intrat în insolvență după ce a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei.
Fabrica înființată în 1911 la Cluj de are peste 370 de angajaţi. Reprezentanții administratorului judiciar numit la solicitarea creditorilor spun că angajații nu trebuie să-și facă griji deoarece activitatea în fabrică va continua, existând contracte în derulare pentru asigurarea producţiei.
CITR Group a fost desemnată de către Tribunalul Specializat Cluj drept administrator judiciar al producătorului de încălțăminte S.C. CLUJANA SA. Procedura a fost deschisă ca urmare a cererii companiei, cu intenția reorganizării activității și pentru identificarea de soluții pentru plata datoriilor sale.
Datoriile Clujana au fost eşalonate, până în luna mai 2017 după care fabrica nu a mai putut face faţă plăţilor. Este vorba de diverse contribuţii bugetul de stat, impozite, TVA, contribuţii neachitate pentru pensii, sume neachitate la bugetul pentru şomaj și restanţe la bugetul asigurărilor de sănătate care nu au mai fost plătite.
În perioada următoare administratorul judiciar al Clujana va identifica cele mai bune soluții pentru salvarea brandului Clujana, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR. Potrivit acestuia angajații nu sunt în pericol de a-și pierde locul de muncă:
Procesul de insolvenţă are două feţe. Este un proces în care se poate merge spre faliment, care înseamnă lichidarea activelor companiei, sau un proces care merge spre redresare. În cazul Clujana, asta este intenţia noastră, de a ajuta procedura de redresare a companiei, să o reintegrăm în circuitul economic. Acuma, această procedură cel puţin în acest moment nu are niciun fel de implicaţii sociale să spunem vizavi de salariat, pentru că Clujana a intrat într-o procedură generală de insolvenţă care într-o primă etapă are o perioadă de observaţie, în care se fac foarte multe analize din partea noastră, să vedem care au fost cauzele insolvenţei şi să vedem care sunt variantele cele mai bune pentru redresarea companiei. De aceea compania îşi menţine managementul actual, îşi menţine contractele. Ea îşi continuă activitatea, nu dăm afară salariaţi, avem bani de salarii. Deci totul este un mesaj de stabilitate şi de continuitate. Abia ni s-a comunicat hotărârea. În viitorul imediat apropiat urmează să facem multe analize, din care să ne dăm seama care este problema acolo şi care ar putea să fie posibilele soluţii pentru redresarea companiei şi redarea ei în circuitul economic. Se poate merge inclusiv în vânzarea unor active care nu contribuie la realizarea producţiei. Şi atunci din acelea să finanţăm o parte din datorii, sau finanţarea activităţii curente. Se pot face fuziuni, divizări, aducere de investitori. Sunt foarte multe soluţii care pot fi aplicate. Cred că undeva într-un termen de 2-3 luni vom putea să avem o imagine mult mai completă şi poate nişte direcţii de redresare sau de urmat pe termen mediu şi lung. (Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR)
SC Clujana SA deţine un patrimoniu considerabil şi active care nu au legătură cu activitatea societăţii care pot fi vândute pentru plata datoriilor, a explicat într-un interviu recent, directorul general interimar.
Producătorul de încălţăminte Clujana SA are în prezent 378 de angajaţi. Fabrica de încălţăminte ”Clujana” a fost înfiinţată în anul 1911 la Cluj-Napoca de familia Renner. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în ”Dermata”, cunoscută, în timp, ca cea mai mare fabrică de încălţăminte din România.
După Revoluţie, fabrica a funcţionat până în anul 1999 când a intrat în faliment şi a fost închisă. La acea vreme 5.000 de angajaţi au fost concediaţi. Producţia a fost reluată în 2005 după intervenţia Consiliului Judeţean Cluj care a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.