Ce mai citim: În curs de apariție în librării și în câți ani se scrie o capodoperă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2018, 13:07
O scriitoare foarte apreciată la nivel mondial, cu romane traduse în peste 35 de limbi, Isabel Allende are peste 70 de milioane de cărți vândute în întreaga lume.
Editura Humanitas rae în pregătire un nou roman semnat Isabel Allende, care se numește ”Dincolo de iarnă”.
În Brooklynul înzăpezit, o tamponare ușoară în trafic declanșează o neașteptată poveste de iubire târzie. Richard Bowmaster, un profesor universitar ipohondru și solitar, lovește mașina condusă de o guatemaleză care trăiește și lucrează ilegal în casa unui afacerist dubios. Ceea ce la început pare un accident minor ia o turnură neașteptată când tânara, în mod evident terorizată, sună la ușa lui Richard.
ISABEL ALLENDE este nepoata fostului președinte chilian Salvador Allende, s-a născut pe 2 august 1942 la Lima, în Peru. În prezent trăiește în America. Printre cele mai de succes cărți ale sale sunt ”Portret în sepia”, ”Fiica norocului” și ”Casa spiritelor”, care a devenit și film celebru cu Jeremy Irons în rolul principal.
”Visul numărul 9” se numște noul roman semnat de englezul David Mitchell, aflat în pregătire tot la Humanitas. El este autorul unei alte cărți de succes, numite ”Omul de ianuarie”, ceea ce critica a numit un fel de ”Veghe în lanul secară” britanic.
DAVID MITCHELL s-a născut în 1969 și este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori britanici ai momentului. Anul trecut, David Mitchell a fost la București și a declarat că unul dintre scriitorii săi preferați este laureatul Nobel Kazuo Ishiguro.
La categoria non-ficțiune așteptăm în librării ”În căutarea fericirii” al filosofului britanic Bertrand Russell.
Fericirea, spune Russel, e o stare care se cucereşte. Din întâlnirea cu ceilalţi, Bertrand Russell nu trage concluzia că trebuie să ne refugiem în singurătate. Să încercăm, dimpotrivă, să rămânem orientaţi către locurile marilor întâlniri cu semenii noştri. Nu e uşor să ajungi în aceste locuri. Pentru a le descoperi, trebuie mai întâi să ştim ce avem de lăsat în urmă: competiţia prostească, obsesia culpei şi mania persecuţiei.
În curs de apariție tot la Humanitas și ediția integrală a ”Jurnalului unei fete greu de mulțumit” de Jeni Acterian.
Jurnalul unei fete greu de mulţumit este o carte rară, de felul celor care definesc o epocă şi marchează generaţii de cititori, apare pentru prima oară în ediţie integrală, ilustrată cu fotografii inedite. Asemenea Jurnalului lui Mihail Sebastian, singurul comparabil ca importanţă, Jurnalul lui Jeni Acterian stă mărturie pentru o întreagă generaţie: pe Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Cella Delavrancea, Emil Botta, Nae Ionescu şi mulţi alţii autoarea i-a cunoscut îndeaproape şi-i descrie totdeauna lucid şi inteligent.
Pentru amatorii de istorie, două titluri aflate în pregătire la Polirom, ”Germanii din Banat prin povestirile lor”, un volum coordonat de Smaranda Vultur, aflat la ediția a doua revizuită și adăugită, cu interviuri autobiografice şi studii antropologice despre minoritatea germană din Banat.
Semnalăm și apariția în curând a unui volum de mari dimensiuni, Robert Graves, ”Miturile Greciei antice”, repovestite pentru publicul modern.
Și dacă tot am amintit mai devreme de capodopera americanului JD Salinger ”De veghe în lanul de secară”, Huffington Post a publicat un grafic foarte interesant din care aflăm cât timp le-a luat scriitorilor să scrie cele mai cunoscute cărți ale lor.
De exemplu, JD Salinger a avut nevoie de 10 ani ca să-și termine capodopera. La polul opus vse află Robert Louis Stevenson, care a scris ”Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde” în doar trei zie.
Emily Bronte a avut nevoie de nouă luni ca să termine ”La răscruce de vânturi”, iar Scott Fitzgerald a scris ”Marele Gatsy” în doi ani și jumătate.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.