De la obiecte pentru decorarea locuinței, la artă în sticla de rachiu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2018, 06:00
Lui Costi Niţu i-a plăcut dintotdeauna să lucreze în lemn, realizând diferite obiecte pentru decorarea locuinţei. În ultima perioadă şi-a descoperit o nouă pasiune. Realizează manual diferite sculpturi decorative pentru sticla de rachiu. Pentru ca băutura să capete o culoare mai intensă şi gust deosebit, meşterul foloseşte lemnul de dud, cireş sau stejar. Preţul unei sticle cu o sculptură porneşte de la 35 lei. Mai multe detalii despre sticlele artizanale realizate de meşterul sibian aflăm din interviul realizat de Laura Matei.
Reporter: De unde aveţi această pasiune pentru realizarea artei în sticlă?
Costi Niţu: Din copilărie am fost pasionat de prelucrarea lemnului. Locuind la casă, în decursul anilor am realizat diferite sculpturi pentru înfrumuseţarea curţii personale. Am făcut o căruţă cu jug, un tren, mai multe ghivece pentru flori.
Rep: Cum aţi învăţat să construiţi aceste modele?
C.N.: Un bun prieten, ştiind că îmi plac lucrările din lemn, mi-a făcut cadou o sticlă cu un model în interior, care m-a impresionat foarte mult. Din acel moment, m-am hotărât să încerc să reproduce această lucrare. După ceva timp am şi reuşit acest lucru. De atunci fac diferite modele doar din pasiune.
Rep.: Ce fel de modele realizaţi, mai exact?
C.N.: Până acum am realizat scăriţe de diferite dimensiuni, coloana infinitului, o poartă populară, o coasă cu furcă, chiar şi o cumpănă, o fântână, o masa de şah.
Rep.: Ce fel de lemn folosiţi în folosiţi în realizarea acestora, care este diferenţa între lemnul folosit şi în ce măsură acesta influenţează calitatea conţinutului?
C.N.: Folosesc lemn de cireş, dud, prun, stejar şi salcâm. Lemnul are un rol principal în decorarea sticlei, iar fiecare esenţă de lemn influenţează în mod plăcut conţinutul din interior. De exemplu, cireşul înroşeşte puţin rachiul, dudul îi dă o aromă plăcută, iar prunul îi dă o culoare gălbuie.
Rep.: Cum sunt asamblate aceste piese în interiorul sticlei?
C.N.: Destul de greu! Fiind o muncă migăloasă, mai întâi acestea sunt construite în exteriorul sticlei, ca şi o machetă. Iar apoi sunt introduce bucată cu bucată cu ajutorul mai multor pensete.
Rep.: Cât timp vă ia pentru a realiza o lucrare?
C.N.: Având în vedere că le cioplesc doar cu o daltă şi un cuţit, în funcţie de model îmi ia cam o zi sau câteodată chiar două zile.
Rep.: Vreţi să transformaţi această pasiune într-o afacere?
C.N.: Da, dar în măsura timpului disponibil. De curând am făcut şi o pagină de facebook, care se numeşte Artă-n sticlă, unde doritorii îmi pot vedea lucrările şi mă pot contacta.
Laura Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.