Doi alpiniști români vor să realizeze o premieră în Patagonia
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 ianuarie 2018, 06:00 / actualizat: 20 ianuarie 2018, 12:05
Alpiniştii români Vlad Căpuşan şi Zsolt Török se află în Argentina, unde se pregătesc să escaladeze, în premieră pentru România, vârful Cerro Torre, unul dintre cele mai grele piscuri din lume. În aşteptarea unei ferestre de vreme bună, au deschis o rută nouă în premieră mondială pe un alt vârf din Patagonia.
Dan Izvoreanu: — Pe ce vârf aţi urcat până acum?
Vlad Căpuşan: — Am urcat pe un vârf în apropierea vârfului Cerro Torre. E un vârf mai special pentru că e acoperit de gheţari, dar are şi foarte mulţi pereţi de jur-împrejur. E un vârf pe care nu s-a urcat multă lume în ultimii ani. Tocmai de aceea, noi practic am făcut şi o explorare.
Dan Izvoreanu: — Ce altitudine are acest vârf?
Zsolt Török: — 2860 de metri, însă este foarte interesant că ascensiunea începe cam de la 900 metri. Noi am urcat această diferenţă de nivel de aproape 2000 de metri prin pereţi efectiv, în 17 ore. A fost o ascensiune destul de intensă şi de solicitantă. În plus, ne-a prins furtuna de zăpadă chiar înainte de vârf, am urcat spre vârf în furtună. În Patagonia, vreme bună precum cea pe care o ştim noi în Retezat, în Făgăraşi, nici nu ştiu dacă există.
Dan Izvoreanu: — Zsolt, ştiu că tu visezi demult să urci pe Cerro Torre. Cum e să te afli lângă acest vârf şi chiar să-l urci?
Zsolt Török: — E ca atunci când eşti fan al unei formaţii şi asculţi. Cum făceam noi: copiam casetele, pentru că nu aveam acces la oamenii de pe scenă. Şi dintr-odată să se afle în faţa ta acea formaţie şi să cânte. E ceva incredibil ca la un moment dat să vezi cu ochii tăi. Nu din fotografii, nu de pe Youtube, nu de pe site-uri. Să se ducă norii şi să vezi efectiv că Cerro Torre e acolo, că este real muntele acesta, nu e un desen.
Dan Izvoreanu: — Din câte ştiu eu, niciun alpinist român nu a mai reuşit să-l urce până acum, aşa e?
Vlad Căpuşan: — Până în momentul de faţă nu s-a urcat de către români vârful Cerro Torre. Mai mult decât atât, să ştii că în ultimii 2-3 ani se pare că vremea e într-o continuă schimbare, condiţiile meteorologice sunt foarte variabile aici. Se urcă tot mai puţin. Asta pentru că în apropierea vârfului există nişte ciuperci uriaşe de zăpadă, care se formează datorită curenţilor arctici, iar singura metodă prin care se poate ajunge pe vârf e un tunel, care în ultimii ani a fost astupat de vânturile puternice. Deci practic noi vom ajunge sub vârf, dar nu vom putea ajunge pe vârf decât dacă creem acel tunel până pe vârful propriu-zis. Tocmai de aceea provocarea e şi mai mare, pentru că dificultatea maximă a traseului se află chiar la 20 de metri de vârf.
Dan Izvoreanu: — Acest vârf e considerat unul dintre cele mai grele din lume. De ce?
Zsolt Torok: — Odată e vorba de verticalitate, este vorba de multe sute de metri. În al doilea rând e vorba tocmai de aceste vânturi care lovesc primul masiv, grupul Torre. Plus că e vorba de gheaţa aceasta specială, care nu seamănă cu nicio altă gheaţă pe care o cunoaştem noi. E o chiciură depusă de fapt, în toată lumea alpinismului e cunoscută această ciupercă a vârfului Cerro Torre.
Dan Izvoreanu: — Cum se anunţă vremea în zilele următoare acolo?
Vlad Căpuşan: — Vremea e foarte variabilă aici, noi suntem în permanenţă cu ochii pe prognoză. Vremea se anunţă promiţătoare undeva în 22-23 ianuarie. Evident, pentru Cerro Torre ai nevoie de cel puţin 3-4 zile de vreme bună, ceea ce se întâmplă foarte rar (uneori chiar nu se întâmplă într-un sezon). Şi când vom prinde această fereastră, pentru a profita la maxim, noi pornim cu o zi înainte (deci pornim pe vreme rea de aici). Avem 25 de km pe care trebuie să-i parcurgem până în locul unde am lăsat echipamentul, deci până în tabăra pe care am creat-o, undeva la baza muntelui.
Dan Izvoreanu: — Mai sunt alte echipe de alpinişti pregătite să vâneze vârful în perioada asta?
Zsolt Török: — Sper din tot sufletul că mai sunt. Aici sunt foarte mulţi alpinişti de toate categoriile, dar în special cei buni vin aici. Nu ştim exact, nu am mai vorbit cu alţii dar, după cum am auzit, sunt mai multe echipe care vor Cerro Torre. Au fost ani buni în care peste 10 oameni au ajuns pe vârf. Anul trecut o singură echipă, prin martie a ajuns, dar cu o tehnică incredibilă. Noi sperăm că anul acesta ne vom uni mai multe echipe, să facem vârful.
Dan Izvoreanu/Andreea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.