Ascultă Radio România Cluj Live

Un nou efect nociv al alimentaţiei de tip fast-food

Un nou efect nociv al alimentaţiei de tip fast-food

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 ianuarie 2018, 06:00

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au stabilit în urma unor noi cercetări că «dieta Occidentală», alimentaţia de tip fast-food, cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați, provoacă o reacție în lanţ la sistemul imunitar, similară cu cea care apare în cazul infecțiilor. Ca urmare a acestei reacţii, în organism creşte riscul dezvoltării unor procese inflamatorii cronice și a unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat și arterioscleroza. Arterioscleroză este o afecțiune care se produce atunci când vasele de sânge, arterele, care transportă oxigen și substanțe nutritive de la inimă către restul corpului se rigidizează și se îngroașă, restricționând fluxul de sânge spre organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice, dar, în timp, pot deveni rigide, titrează publicaţia MedicalXpress.

Experimentele au fost efectuate pe cobaii de laborator, care timp de o lună au primit o alimentaţie bogată în calorii şi cu un conţinut redus de fibre. În cele din urmă, în organismul cobailor se dezvoltau numeroase procese inflamatorii, iar în sânge se remarcase un conţinut crescut de granulocite și monocite, celule albe din sânge (leucocitele), care luptă împotriva agenților patogeni. S-a constatat că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați provoacă o reacție a sistemului imunitar, similară cu cea care apare în cazul infecțiilor şi, totodată, activează genele specifice celulelor hematopoietice ale măduvei osoase. Aceste gene sunt responsabile de proliferarea (creșterea țesuturilor) și maturizarea celulelor. În momentul în care cobaii au fost alimentaţi cu hrană sănătoasă, s-au redus procesele inflamatorii, însă genele la care am făcut referire mai sus au rămas active chiar şi peste patru săptămâni. S-a demonstrat că un rol semnificativ în activarea proceselor inflamatorii le au complexul NLRP3 inflamazom, o proteină numită criopirină sau NLRP3, proteină ​​complexă din celulele imune, care de regulă declanşează o reacţie inflamatorie în momentul în care intră în contact cu mocroorganismele.

Deocamdată, nu se ştie exact cum anume proteina NLRP3 reacţionează la alimentaţia bogată în calorii. În opinia cercetătorilor, dietele cu un conţinut redus de grăsimi şi de carbohidraţi reduc ritmul de creştere a obezităţii în rândul oamenilor şi reduc riscul dezvoltării bolilor corionice.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate