Un nou efect nociv al alimentaţiei de tip fast-food
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 ianuarie 2018, 06:00
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au stabilit în urma unor noi cercetări că «dieta Occidentală», alimentaţia de tip fast-food, cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați, provoacă o reacție în lanţ la sistemul imunitar, similară cu cea care apare în cazul infecțiilor. Ca urmare a acestei reacţii, în organism creşte riscul dezvoltării unor procese inflamatorii cronice și a unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat și arterioscleroza. Arterioscleroză este o afecțiune care se produce atunci când vasele de sânge, arterele, care transportă oxigen și substanțe nutritive de la inimă către restul corpului se rigidizează și se îngroașă, restricționând fluxul de sânge spre organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice, dar, în timp, pot deveni rigide, titrează publicaţia MedicalXpress.
Experimentele au fost efectuate pe cobaii de laborator, care timp de o lună au primit o alimentaţie bogată în calorii şi cu un conţinut redus de fibre. În cele din urmă, în organismul cobailor se dezvoltau numeroase procese inflamatorii, iar în sânge se remarcase un conţinut crescut de granulocite și monocite, celule albe din sânge (leucocitele), care luptă împotriva agenților patogeni. S-a constatat că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați provoacă o reacție a sistemului imunitar, similară cu cea care apare în cazul infecțiilor şi, totodată, activează genele specifice celulelor hematopoietice ale măduvei osoase. Aceste gene sunt responsabile de proliferarea (creșterea țesuturilor) și maturizarea celulelor. În momentul în care cobaii au fost alimentaţi cu hrană sănătoasă, s-au redus procesele inflamatorii, însă genele la care am făcut referire mai sus au rămas active chiar şi peste patru săptămâni. S-a demonstrat că un rol semnificativ în activarea proceselor inflamatorii le au complexul NLRP3 inflamazom, o proteină numită criopirină sau NLRP3, proteină complexă din celulele imune, care de regulă declanşează o reacţie inflamatorie în momentul în care intră în contact cu mocroorganismele.
Deocamdată, nu se ştie exact cum anume proteina NLRP3 reacţionează la alimentaţia bogată în calorii. În opinia cercetătorilor, dietele cu un conţinut redus de grăsimi şi de carbohidraţi reduc ritmul de creştere a obezităţii în rândul oamenilor şi reduc riscul dezvoltării bolilor corionice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.