Împreună pentru o societate mai bună – liceenii învață să se adreseze structurilor MAI
Articol editat de , 23 ianuarie 2018, 15:50
Împreună pentru o societate mai bună este denumirea campaniei de informare pe care forţele MAI care activează în domeniul ordinii publice, o derulează timp de o lună în liceele din Satu Mare.
Iniţiată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, campania a debutat marţi, 23 ianuarie, la Colegiul Naţional Ioan Slavici, iar elevilor au putut afla informaţii utile de la reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Serviciului Județean Anticorupție, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Teritorial al Poliție de Frontieră, Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Centrului Zonal Oradea al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.
Liceenilor le-au fost prezentate pe rând activităţile pe care le desfăşoară fiecare din cele şapte instituţii implicate în campanie. Unii au recunoscut deschis că habar nu au despre activitatea acestora, în timp ce alţii au răspuns că încrederea pe care o au în instituţiile din structurile MAI este relativă:
Am încredere în aceste instituţii, dar nu deplină. De fapt, cred că încrederea o pot dobândi doar acei angajaţi ai structurilor care ştiu cum sa se adreseze celor care apelează la ei. (elevă)
Lipsa informaţiilor despre structurile MAI, confuzia şi lipsa încrederii sunt confirmate şi de subcomisarul Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IJP Satu Mare:
Am constatat o oarecare confuzie şi lipsă de informare în rândul liceenilor. Tocmai de aceea am iniţiat această campanie. Totodată, dorim să-i încurajăm pe liceeni să urmeze o carieră militară. (Felicia Hrihorişan)
Camelia Iacob, reprezentanta Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog i-a încurajat pe liceeni ca în locul tentaţiilor pentru consumul de droguri, să recurgă la alternativele care le stimulează adrenalina şi pot contribui la dezvoltarea personală. Pe de altă parte, comisarul Vasile Cristian Lucuţ, din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie, le-a prezentat liceenilor activitatea DGA şi a precizat unde se pot adresa sătmărenii:
În acest an vom colabora cu Serviciul Salvamont din Satu Mare, iar împreună cu salvamontiştii, tinerii vor putea organiza activităţi pline de adrenalină cum ar fi tiroliana, căţăratul pe ziduri, drumeţii. (Camelia Iacob)
DGA pune la dispoziţia cetăţenilor linia telefonică gratuită 0800.806.806, disponibilă 24 de ore din 24. Cei din Satu Mare se pot adresa Serviciului Judeţean Anticorupţie situat pe strada Bujorului nr.26, sau la numarul de telefon 0261.705.370 (Vasile Cristian Lucuţ).
Campania Împreună pentru o societate mai bună va continua săptămâna viitoare la Liceul Kolcsey Ferenc.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.