Animal de companie: Oare șerpii cască atunci când le e somn?
Articol editat de cristina.rusu, 25 ianuarie 2018, 13:08
Salut și bine v-am găsit în această zi geroasă de iarnă!
Că tot spuneam de ger și frigul care ne intră în oase, vă invit azi să discutăm de niște animale „cu sânge rece”, animale de companie.
Ei bine, astăzi ne vom continua seria despre șerpi, aceste animale ectoderme le-am spune în termen biologici, adică animale care au nevoie de sursă externă de căldură pentru a-și regla temperatura. Cam asta însumează caracteristica de „sânge rece” a șerpilor.
În general, acestea sunt niște animale de companie populare, des întâlnite în petshop-uri, însă cu prea puține informații despre deținerea responsabilă a acestora și oferirea unei calități a vieții crescute.
Într-adevăr, șarpele nu este ca un mamifer precum câinele sau pisica, care poate iniția interacțiuni afectuoase cu noi. Tocmai de aici ne revine responsabilitatea de a-i cunoaște atât de bine, încât să nu „ne bazăm” că ne vor comunica ei nevoile lor, la fel ca un alt animal de companie (ex. Câine, pisică, papagal etc.).
Săptămâna trecută am scris despre trei comportamente specifice speciei astăzi vă invit să mai descoperim două și să vedem cum să ne „citim” șerpii mai bine.
Schimbarea culorii ochilor.
Probabil că ați observat vreodată pielea năpârlită a unui șarpe, în realitate sau în filme. Ei bine, ceea ce nu e comun știut este că șerpii sănătoși năpârlesc pielea aproape complet dintr-o singură bucată, incluzând partea ochilor.
Atunci când ochii șarpelui devin opaci, albi, albastru deschis sau o altă culoare mai ștearsă – e important de știut că șarpele e foarte aproape de năpârlire. Asta nu prezintă niciun motiv de îngrijorare, decât de responsabilizare personală, pentru a-i crea șarpelui condițiile ideale de temperatură și umiditate pentru a putea năpârli cu succes.
Acest proces este solicitant și vulnerabil pentru orice reptilă, inclusiv șarpele și îi poate crea un disconfort fizic care să îl facă mai irascibil sau cu șanse de a mușca dacă este deranjat. Ca atunci când pe noi ne doare capul și nu ne dorim să fim mai arțăgoși, însă dacă durerea e mare… ne e cam greu.
Căscatul este un alt comportament al șarpelui pe care vă invităm să îl priviți din perspectiva unei reptile, care dacă vă mai amintiți, experiențiază mediul său înconjurător foarte diferit comparativ cu noi.
Ei nu cască datorită stării de somnolență, ci mai degrabă fie vor să „miroasă” cât mai clar ceea ce se află în mediul lor, fie își pregătesc maxilarul pentru o masă copioasă.
Din imaginile văzute la TV cu șerpi care vânează prăzi mari, mult mai mari comparativ cu capul lor – vă puteți imagina cât de util îi este șarpelui să își poată „căsca” gura atât de tare. E un exercițiu important de menținere a flexibilității gurii.
Atât pentru astăzi, sper că v-a plăcut această serie despre șerpi. Vom încheia luna ianuarie cu un ultim articol despre șerpi și cum să le facem terariul mai adecvat nevoilor speciei sale, crescându-le calitatea vieții, prin tehnici de îmbogățire comportamentală.
Până săptămâna viitoare, să aveți parte de zile frumoase!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.