Principalul pericol al consumului excesiv de sare
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 ianuarie 2018, 06:00
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că un consum excesiv de sare în mod regulat provoacă modificări ale sistemului imunitar in intestin, iar acest lucru duce la degradarea funcţiilor cognitive la om.
Specialiştii au concluzionat că abuzul de sare timp de trei săptămâni a provocat disfuncţie endotelială, reducerea fluxului sanguin la nivelul creierului şi tulburări cognitive, însă nu a modificat tensiunea arterială. Dieta bogată în sare a crescut cantitatea aşa-numitelor limfocite T helper 17 (celule Th) în intestine şi a moleculelor Interleukin-17, produse de respectivele celule. S-a constatat că un conţinut crescut de Interleukin-17 în fluxul sanguin este determinat de efectul negativ al dietei asupra circulaţiei sângelui în creier.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după ce au efectuat experimente pe şoareci de laborator. Cu toate acestea, rezultatele obţinute se aplică şi în cazul oamenilor. Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea consumului de sare la 5 grame pe zi. Rezultatele cercetării au fost publicate în „Nature Neuroscience”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.