Al 5-lea aparat. Viețile mele. Interviu cu marea campioană la gimnastică Ecaterina Szabo
Articol editat de cristina.rusu, 27 ianuarie 2018, 06:00
Articol editat de cristina.rusu, 27 ianuarie 2018, 06:00
Marea gimnastă Ecaterina Szabo a împlinit săptămâna aceasta 50 de ani. Multipla campioană mondială și olimpică și-a sărbătorit ziua de naştere la Sfântu Gheorghe, unde şi-a lansat și volumul biografic “Al cincilea aparat. Szabo Kati- Viețile mele”. O carte de suflet, ce vorbește despre bucuriile și împlinirile gimnastei dar și despre greutățile, ce n-au ocolit-o. Dan Izvoreanu a stat de vorbă cu Ecaterina Szabo.
Dan Izvoreanu: Buna ziua, la mulți ani și bine ați revenit la Radio Cluj. Știu că a fost ziua dumneavoastră de naștere, în 22 ianuarie. Cum ați sărbătorit-o?
Kati Szabo: Mi-am sărbătorit ziua la Sfântu Gheorghe, unde a fost lansată și cartea mea.
DI: Cartea se numește din câte știu Al 5-lea aparat..
KS: Da, Al 5-lea aparat. Szabo Kati. Viețile mele.
DI: Dar câte vieți sunt povestite în această carte? De ce-i spune așa?
KS: Pentru că sunt mai multe vieți despre care vorbesc. Cariera sportivă, studenția, Deva unde am lucrat, Franța..
DI: În gimnastică sunt 4 aparate la feminin: sol, bârnă, paralele și sărituri. Care e al 5-lea aparat?
KS: Așteptam întrebarea.. păi al 5-lea ca să aflați, trebuie să citiți cartea!
DI: Unde o găsim?
KS: Nu știu să vă răspund la această întrebare, fiindcă lansarea este foarte recentă, dar cei care s-au ocupat cu lansarea, Consiliul Județean Covasna, se vor îngriji ca această carte să ajungă în librării în scurt timp.
DI: Cui a aparținut ideea acestei cărți?
KS: Eu de mult mi-am dorit să se scrie o carte despre viața mea și autorul știu că își dorea și el foarte mult să scrie această carte despre mine, dar până acum poate că nu am fost pregătită sufletește, pentru că este o carte de suflet. Dedic această carte mamei mele, fiindcă fără mama nu aș fi cine sunt astăzi, ca om și gimnasta care am fost, fiindcă mama a avut tăria să mă ducă la gimnastică, să mă lase acolo..
Vorbesc în carte despre începuturile mele, despre perioada de la Onești care a fost foarte grea.. De exemplu eu când am ajuns la Onești nu vorbeam o boabă românește..deci nu a fost ușor.
DI: Apropo de asta, am citit undeva că în perioada comunismului, când ați ieșit prima dată din țară la un concurs internațional de gimnastică, v-au modificat numele în pașaport.
KS: Eu nu știu cum s-a întămplat exact. Și acum încă mai încercăm să aflăm și când vom afla vă vom spune și vouă.
DI: Abia aștept să apară cartea și să citim din mărturisirile unei mari campioane…!Azi am ales tema emisiuni și pentru că știam că veți veni la noi și de aceea vorbim despre depășirea limitelor, pe care uneori noi înșine ni le impunem. Dumneavoastră când v-ați depășit limitele?
KS: Nu pot să spun că au fost limite. Eu întotdeauna am funcționat pe principiul că in fiecare zi am de atins un țel și m-am ghidat după principiul că atunci când nu mai poți, tot mai poți un pic. Deci unde este limita?
DI: Dvs v-ați dorit să deveniți campioană olimpică sau așa s-a întâmplat?
KS: Normal, pe parcursul carierei mi-am dorit. Când am început gimnastica nu știam exact ce înseamnă fiindcă eram prea mică, dar pe parcursul anilor nu a fost totuna dacă ești pe podium sau la coada clasamentului. Eu am fost și voi rămâne o bătăioasă și întotdeauna am urmărit locul 1. Nici măcar 2 sau 3 nu m-au mulțumit. Eu așa am funcționat.
DI: Știu că sunteți stabilită în Franța de peste 20 de ani.. vreo 25. Aveți doi băieți. Vă calcă vreunul pe urme?
KS: Cel mare a făcut mult fotbal dar a renunțat din cauza studiilor. Cel mic a decis să se dedice dansului face e-pop și îi place foarte mult. Fiind băieți nu am căutat să urmeze gimnastica, poate dacă aș fi avut o fată..
DI: Nu pot să închei fără să vă întreb ce părere aveți despre gimnastica românească actuală, care trece prin momente de impas. Nu prea mai sunt gimnaste de top..
KS: Nu știu exact ce se întâmplă în țară. Eu am impresia că trebuie să avem răbdare și să încurajăm fetele să vină la gimnastică, dar trebuie încurajați și antrenorii
DI: Vă mulțumesc pentru participarea la emisiune și abia aștept să citim cartea.
KS: Va mulțumesc și eu pentru invitație!
Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.