Fructele trebuie spălate sau curăţate de coajă?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 ianuarie 2018, 06:00
Tot ce este mai mai bun într-un fruct se află înăuntrul său, dar şi în coaja sa, şi de aceea este bine ca ele să fie consumate cu coajă.
Totuşi, aici se află pesticidele, fapt care conduce la o dilemă: fructele trebuie curăţate de coajă?
Specialiştii recomandă ca fructele să fie ţinute într-un litru de apă cu 10 grame de drojdie, timp de un sfert de oră. Această procedură permite eliminarea a două pesticide (tiabendazol și fosmet) de pe suprafața fructului. În Europa, fosmetul este un insecticid autorizat în cultivarea merelor și a strugurilor. Thiabendazolul este un fungicid interzis în cultivarea fructelor. După 12 până la 15 minute, se elimină 80% din tiabendazol și 96% din fosmet. O soluție de clor sau pur şi simplu apa de la robinet sunt mai puțin eficiente. 20% din tiabendazol pătrunde foarte adânc în coaja fructelor, iar concentraţia de fosmet este sub 5%. Cantitățile de pesticide utilizate pe fructele proaspete sunt controlate cu atenție și, în general, ele rămân sub normele de securitate stabilite, dar consumul de fructe organice este totuși cel mai bun mod de a evita pesticidele.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.