România, pe ultimul loc la sănătate, în UE
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 ianuarie 2018, 17:15
România ocupă, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria şi Albania sau ţări din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru.
Ţara noastră se află pe locul 34 dintre tot atâtea state europene monitorizate de o companie ale cărei evaluări în domeniul sănătăţii sunt considerate de Comisia Europeană drept cele mai corecte şi de încredere, după cum se arată pe site-ul companiei.
România ocupă ultimul loc în clasamentul general sau unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor importanţi luaţi în calcul de Indexul European al Consumatorului de Sănătate.
Stăm prost sau foarte prost la domenii pecum drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea, adică timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele.
Ţara noastră este însă în top la indicatori negativi, precum infecţiile intraspitalicești rezistente la tratament, mortalitatea infantilă sau mortalitatea din cauza cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
În ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, România se află tot la coada clasamentului, în urma sa aflându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia şi Albania.
Raportul se bazează pe studii, baze de date internaţionale şi chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi, iar în concluzia documentului se precizează că România are probleme grave în gestionarea întregului sector public de sănătate. România, Albania şi Ungaria au o structură învechită a sistemului medical şi ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-şi restructura serviciile de sănătate, se mai arată în raport.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.