Zgărdanul, un accesoriu vechi dar modern
Prin definiţie, zgărdanul este o „bentiţă cu mărgele policrome, ţesute sau împletite, purtat de fete la gât sau de bărbaţi la clop”. Este un accesoriu specific portului din zona Maramureşului Istoric şi zona Oaşului. Portul maramureşean are acest accesoriu, pe lângă cămeşă, zadie şi năframă.
Articol editat de , 31 ianuarie 2018, 10:25
De obicei zgărdanul era confecţionat de fiecare fată şi purtat în zilele de sărbătoare sau duminica la biserică. În zilele noastre motivele tradiţionale care se regăseau pe zgărdanele vechi sunt transpuse pe diferite obiecte de vestimentaţie. Sau de multe ori vedem că zgărdanul este purtat şi azi ca un accesoriu, fie la o ţinută obişnuită, fie la o rochie de seară.
Chiar dacă pare o îndeletnicire veche, există doamne şi domnişoare care împletesc şi azi mărgelele multicolore pentru a face un zgărdan.
„Pasiunea mea pentru zgărdane o am de la mama mea. Mi-a plăcut când vedeam că le face, iar de multe ori aveam nevoie de câte unul, iar mama nu avea timp mereu să le facă. Aşa am început să le fac eu. Eu fac modele tradiţionale, florale şi încerc să nu mă îndepărtez de tradiţie, să păstrez modelele specifice Maramureşului. Cele mai multe zgărdane le fac pentru mine şi pentru sora mea, dar am cerere şi de la colegele mele din ansamblul unde activez ca dansatoare, Ansamblul Casa Iurca de Călineşti”. (Victoriţa Sas din comuna Hărniceşti)
„Eu am început să lucrez la zgărdane după ce am fost nevoită să repar unul dintre ele, pentru verişoara mea. Eu lucrez la un model aproximativ 2 oră, depinde de complexitatea lui. Modelele pe care le folosesc sunt luate de pe ştergarele vechi ale buncii mele, modele florale în general, dar fac şi modele mai noi, moderne să le spun aşa. Pentru a-mi uşura munca mi-am făcut din patru beţe un suport pe care înşir aţa şi pe care aşez mărgelele, ca la un război de ţesut.” (Maria Caia din Rozavlea)
„De la şapte ani bunica m-a învăţat foarte multe lucruri de mână, de la cusut, brodat, ţesut şi bineînţeles să fac zgărdane. La început le făceam după metoda veche, cu fiecare mărgea trasă prin ac şi aţă până când un prieten de al meu mi-a făcut un gherghef. Aşa e foarte uşor să faci un zgărdan pe un astfel de obiect. Înşir astfel aţele pe gherghef, am o aţă în plus faţă de numărul de şiruri pe care îl are zgădanul şi apoi pur şi simplu ţes mărgelele după model. ” (Ancuţa Pop din Sighet)
Tradiţia spune că fetele nemăritate împleteau cele mai frumoase şi colorate zgărdane pe care le ofereau cadou feciorilor pe care îi îndrăgeau. Dacă băiatul îl purta la clop, era semn că şi el o îndrăgeşte pe fata care i l-a dăruit.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!