Europa, cu ochii pe justiţia din România
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 februarie 2018, 10:34
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 februarie 2018, 10:34
Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat, la Bruxelles, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea Europeană, informează Radio România Actualități.
Şeful statului a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre pregătirea Preşedintiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019: Klaus Iohannis:
Viziunea noastră, a României, este una puternic pro-europeană și avem ca și obiectiv strategic, o integrare mai profundă în Uniune. Vrem ca acest lucru să transpară și prin felul în care vom organiza preșidinția
Klaus Iohannis şi Jean Claude Junker au discutat şi despre modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei din România.
Klaus Iohannis:
Sunt hotărât și convins că voi reuși ca aceste discuții să se termine cu legi care vor fi, în varianta cea mai bună, îmbunătățite, legi care pot fi folosite practic, dar cel mai important obiectiv al meu rămâne același: independența justiției românești este intangibilă! Este o chestiune pentru care mă voi implica total.
Preşedintele Comisiei a spus că, în acest moment, sistemul judiciar din România funcționează, dar că executivul comunitar nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept.
De la Bucureşti, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că susţine punctele de vedere ale preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui Jean Claude Juncker în privinţa independenţei justiţiei.
El a precizat că este vorba de o problemă care ţine de România şi este bine să fie rezolvată în ţară:
Liviu Dragnea:
Legile justiţiei vor fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, sunt deja două legi care au ieşit de la Curte şi care se întorc la Parlament.
Va urma şi a treia lege, o să vedem ce decide Curtea.
De asemenea, susţin acelaşi punct de vedere că asta este o problemă care ţine de România şi e bine ca noi să o rezolvăm aici şi, sigur, vom găsi, n-avem de ce să nu găsim punctele de vedere comune, pentru ca obiectivele pe care şi noi le avem şi înţeleg că toată lumea de bună credinţă le are, şi anume independenţa justiţiei, să nu fie afectată, şi bunul mers al actului de justiţie în România să fie încurajat şi întărit.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.