Filmul de weekend: Gary Oldman în Ora decisivă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2018, 06:00
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2018, 06:00
Împlinește 60 de ani în luna martie și pare greu de crezut că nu are încă nici un premiu Oscar câștigat până acum. A mai fost nominalizat o dată, în urmă cu 7 ani, dar acum cred că nu mai poate rata statueta.
Gary Oldman, în rolul prim-ministrului britanic Winston Churchill face un rol senzațional în filmul Darkest Hour/ Ora decisivă și a fost deja recompensat pentru această lecție de actorie cu un Glob de aur.
Oldman se identifică până la confuzie cu personajul căruia îi dă viață. Machiajul său este mai mult decît convingător și a fost realizat de japonezul Kazuhiro Tsuji. El l-a transformat fizic pe Oldman în așa măsură că seamănă perfect cu Churchill, așa cum îl știm din fotografii și înregistrări video. Actorul i-a studiat vreme de un an mișcările și reușește să îi imite statura, poziţia corpului, gesturile, mersul. Toate îţi lasă impresia că îl vezi pe Churchill cel real. Cu trabucurile nelipsite şi cu obiceiul de a avea mereu un pahar de alcool alături. O întâmplare amuzantă, dar reală: în anul 1932, pe vremea prohibiției, Churchill a făcut o călătorie în America și a primit dispensă de la medic ca să poată bea. ”prin prezenta se atestă că domnul Churchill trebuie să consume alcool, în special în timpul meselor. Cantitatea nu este definită, însă are nevoie de cel puțin un sfert de litru”.
În film, regele George VI îl întreabă pe Churchill cum de poate bea în cursul zilei, iar personajul răspunde că e chestie de exerciţiu. Cît despre fumat, Gary Oldman a spus într-un interviu că în Darkest Hour bugetul pentru trabucuri a fost de 30.000 de dolari. Dincolo de înfăţişare şi metehne, uriaşul merit al lui Gary Oldman este că a reuşit să surprindă total personalitatea lui Winston Churchill.
Nu a fost un politician model, dar poate fi un model de politician. Contextul istoric pe care îl prezintă Darkest Hour este luna mai 1940. Încăpățânat și patriot, a ascultat glasul poporului și vocea interioară, jucând un rol imens în salvarea Europei și continuarea războiului. Când nimeni nu dădea Marii Britanii nici o șansă în fața Germaniei naziste și toți îl sfătuiau să se predea, Churchill a ales să lupte. Așa a fost posibil celebrul episod Dunkirk, ecranizat superb de Christopher Nolan, într-un film ce râvnește și el la Oscar.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.