Laptele integral este benefic pentru inimă
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2018, 06:00
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că laptele integral măreşte nivelul colesterolului „bun” din sânge, care este benefic pentru inimă şi vasele de sânge. Acest tip de lapte nu afectează colesterolul „rău”.
Colesterolul ridicat este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral şi este deosebit de periculos, deoarece deseori rămâne nediagnosticat şi netratat.
Colesterolul „bun” sau lipoproteinele de înaltă densitate, totuşi, sunt utile deoarece îl scot pe cel „rău” din artere spre ficat, unde se descompune.
Un studiu anterior a arătat, de asemenea, că produsele lactate din lapte integral reduc riscul de diabet zaharat. Mulţi oameni evită laptele integral.
Cu toate acestea, el nu este bogat în grăsimi, laptele de vacă conţinând de obicei între 3,7 şi 5 procente la 100 ml. Acest lucru este neglijabil în comparaţie cu conţinutul de grăsime din cremă sau brânză.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga au oferit voluntarilor timp de trei săptămâni 500 de ml de lapte zilnic, integral sau degresat şi au măsurat colesterolul pentru a vedea cum le afectează laptele profilul lipidic.
În 2016, aceeaşi echipă a constatat că brânza cu conţinut scăzut de grăsimi nu a influenţat scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale şi nici nu a contribuit la scăderea în greutate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.