Kamishibai şi Clubul Şoriceilor Cititori
Articol editat de , 7 februarie 2018, 14:15
Un nou atelier de lucru pentru copii îşi deschide porţile la Biblioteca Judeţeană din Satu Mare. Proiectul Clubul şoriceilor cititori se defăşoară în intervalul februarie – iulie 2017, iar activităţile atelierului au loc în fiecare zi de miercuri, între orele 16:00-17:00, la secţia de împrumit pentru copii.
Proiectul Clubul şoriceilor cititori este un concept nou, prin intermediul căruia copiii fac cunoștință cu metode inedite de prezentare a poveștilor și basmelor, fiind încurajaţi să-și dezvolte unele abilități și sentimente precum: empatia, atenția, organizarea, exprimarea corectă și coerentă, capacitatea de a povesti, spiritul de echipă. Kamishibai sau teatrul japonez de hârtie, este o formă de redare a poveștilor cu ajutorul unui set de ilustrații introduse și derulate într-o mică scenă de lemn. Având originea în Japonia secolului al XII-lea, metoda a fost reluată recent în instituțiile de educație formală și non-formală din Statele Unite ale Americii şi Europa, iar acum, la iniţiativa bibliotecarei Veres Erzsebet, şi la Biblioteca Judeţeană din Satu Mare:
Acest club de lectură are la bază o tehnică a cărei aplicare a început de curând în România, iar acum la Satu Mare. Este vorba despre Kamishibai, sau teatrul japonez de hârtie, care presupune pregătirea unei poveşti cu copiii, pe care ei o desenează apoi o pun în scenă. Pentru a interacţiona cât mai bine cu noi şi cu ceilalţi copii, este recomandat ca părinţii să nu participe la aceste ateliere, în felul acesta fiind încurajată şi interacţiunea independentă a copiilor. (Veres Erzsebet)
Atelierul de lectură Clubul șoriceilor cititori își propune să-i reunească pe copiii din Satu Mare, să-i încurajeze să formeze o comunitate multiculturală unită și să ofere, ca alternativă la alte preocupări, o activitate socială prin care pot să-și facă noi prieteni și să privească textul literar din perspectiva altcuiva.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.