Ascultă Radio România Cluj Live

Uleiul de peşte şi uleiul de floarea soarelui, periculoase pentru organism?

Uleiul de peşte şi uleiul de floarea soarelui, periculoase pentru organism?

Articol editat de cristina.rusu, 7 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 7 februarie 2018, 12:33

Uleiul de peşte şi uleiul de floarea-soarelui pot provoca inflamarea ficatului cauzând cancer, susţin cercetătorii spanioli după un experiment realizat pe şobolani.

Tulburările care cauzează ambele tipuri de grăsimi în ficat îl predispun la steatohepatita non-alcoolică. Această afecţiune, cunoscută şi sub numele de ficat gras, este ca un ucigaş ascuns, deoarece poate provoca fibroză, ciroză şi cancer.

Uleiul de măsline, însă, nu provoacă astfel de efecte nocive.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Granada au observat ADN-ul hepatic al 72 de şobolani, cărora li s-a administrat ulei de măsline, ulei de floarea soarelui sau ulei de peşte de la naştere până la vârsta de doi ani.

Ei au raportat, de asemenea, nivelurile lor de stres, sănătatea generală şi lungimea telomerilor. Uleiul de floarea soarelui a provocat îngroşarea ţesuturilor şi apariţia ţesutului cicatrizat, în timp ce uleiul de peşte a schimbat lungimea telomerilor – terminaţii de cromozomi, a căror scurtare provoacă îmbătrânire, în timp ce alungirea lor poate duce la cancer.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate