Uleiul de peşte şi uleiul de floarea soarelui, periculoase pentru organism?
Articol editat de cristina.rusu, 7 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 7 februarie 2018, 12:33
Uleiul de peşte şi uleiul de floarea-soarelui pot provoca inflamarea ficatului cauzând cancer, susţin cercetătorii spanioli după un experiment realizat pe şobolani.
Tulburările care cauzează ambele tipuri de grăsimi în ficat îl predispun la steatohepatita non-alcoolică. Această afecţiune, cunoscută şi sub numele de ficat gras, este ca un ucigaş ascuns, deoarece poate provoca fibroză, ciroză şi cancer.
Uleiul de măsline, însă, nu provoacă astfel de efecte nocive.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Granada au observat ADN-ul hepatic al 72 de şobolani, cărora li s-a administrat ulei de măsline, ulei de floarea soarelui sau ulei de peşte de la naştere până la vârsta de doi ani.
Ei au raportat, de asemenea, nivelurile lor de stres, sănătatea generală şi lungimea telomerilor. Uleiul de floarea soarelui a provocat îngroşarea ţesuturilor şi apariţia ţesutului cicatrizat, în timp ce uleiul de peşte a schimbat lungimea telomerilor – terminaţii de cromozomi, a căror scurtare provoacă îmbătrânire, în timp ce alungirea lor poate duce la cancer.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.