Animal de companie: Cât de importantă este o nutriție adecvată la câini şi pisici?
Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2018, 11:08 / actualizat: 8 februarie 2018, 12:28
Bună ziua şi bine v-am găsit la o nouă ediţie, una mai specială în care textul a fost pregătit de voluntara noastră Eliza, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară.
Pentru această ediţie ea a pregătit câteva informaţii legate de modul în care au nevoie să se hrănească cele mai populare animale de companie, câinele şi pisica.
O dietă echilibrată este esenţială pentru un câine şi fericirea acestuia. Câinii sunt semi-omnivori şi au nevoie de un regim alimentar variat care să le ofere toate alimentele nutritive necesare pentru o bunăstare ridicată.
Regula principală pentru o dietă sănătoasă o reprezintă varietatea şi echilibrul. Este important să luaţi în considerare necesităţile nutritive ale câinelui, în conformitate cu o serie de factori, cum ar fi condiţia fizică, vârsta, stilul de viaţă, sexul şi rasa; întrucât nevoile nutriționale ale animalului diferă în funcție de aceste aspecte.
Pentru a-l ajuta să aibă o viaţă activă şi sănătoasă, regimul alimentar al câinelui trebuie să ofere echilibrul optim al celor şase grupe majore de nutrienţi: proteine, grăsimi şi uleiuri, minerale, vitamine, carbohidraţi şi apă.
Toţi câinii şi toate pisicile au nevoie de o raţie adecvată, zilnic, pentru a-şi menţine sănătatea optimă. Necesarul de energie şi anumiţi nutrienţi pot varia semnificativ pe timpul vieţii unui singur animal. Necesarul se modifică prin creşterea nevoilor pe parcursul creşterii, reproducţiei sau în perioade de suprasolicitare şi prin scăderea nevoilor de energie pe perioada de maturitate sau de îmbătrânire.
De asemenea, necesarul de energie diferă de la rasă la rasă, de exemplu aportul de energie de care are nevoie un Bulldog englez, care poate lenevi întreaga zi, va fi semnificativ mai scăzut faţă de un Teckel sârmos, care este mult mai activ, deşi au aproximativ aceeaşi greutate.
Trebuie să nu uităm că pisicile şi câinii au nevoi nutriţionale diferite. Câinii sunt semi-omnivori, în timp ce pisicile sunt carnivore. Pisicile nu pot obţine toţi nutrienţii necesari din plante sau produse din plante, ci trebuie să consume alimente de ordin animal pentru a-şi satisface nevoile de proteine, taurină şi vitamina A.
Atât câinii, cât şi pisicile fac parte din ordinul Carnivora; aşa cum numele sugerează, acest ordin cuprinde multe specii carnivore, însă nu este o regulă absolută pentru marea majoritate, pentru că multe din ele sunt omnivore, cel mai bun exemplu fiind ursul.
Câinii și pisicile domestice, deşi ambii carnivore, fac parte din diferite ramuri ale acestui ordin, denumit de zoologi, Carnivora, și astfel au moștenit trăsături diferite în ceea ce privește preferințele pentru mâncare și comportamentul de selecție al acesteia.
Cu alte cuvinte, pentru pisici este mai normal să primească mâncare după o sesiune de joacă de-a vânătorul în care hrana reprezintă vânatul.
Câinii fiind animale mai oportuniste, se pot bucura de mâncare în fiecare fel în care ajung să o primească, după joc, în timpul şi după dresaj sau pur şi simplu când o primesc sau o găsesc.
Atât pentru azi, cel mai important este să nu uitaţi să variaţi hrana şi modul în care animalele ajung la ea. Cu cât acest comportament de hrănire este mai natural cu atât animalul poate să fie mai fericit.
Enrichmentul, despre care am vorbit în ediţiile anterioare este cel mai bun mod de a oferi o provocare când vine vorba de hrănirea patrupezilor noştri. Până data viitoare noi vă dorim animale cât mai fericite!
Vlad Vancia/Eliza Amaricăi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.