Sistemul European de Verificare a Medicamentelor va deveni operațional în UE
Articol editat de Camelia Velțan, 9 februarie 2018, 15:30
Vineri, 9 februarie, a fost lansat oficial în România procesul de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor.
Sistemul va deveni operaţional în toate ţările Uniunii peste exact un an.
De la acel moment, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulaţie în spaţiul comunitar.
Preşedintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România, Dan Zaharescu, explică noul sistem naţional de verificare a medicamentelor:
Presupune existenţa unei baze de date unde seriile fiecărei cutii de medicament vor fi stocate şi, în clipa în care farmaciştii vor elibera medicamentele către pacienţi, vor verifica seria medicamentului respectiv.
Dacă medicamentul este valid, el va putea să fie eliberat către pacienţi, dacă nu, vor fi o serie întreagă de proceduri, în funcţie de situaţia care a fost generată şi proceduri pe care farmaciştii vor trebui să le aplice pentru fie returnarea medicamentului, fie pentru corectarea situaţiei respective. (Dan Zaharescu)
Farmaciştii susţin că vor avea certitudinea că medicamentele care ajung la pacient sunt sigure, însă reprezintă un efort în plus pentru ei.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, spune că nu vor mai putea elibera doar câteva pastile:
În momentul de faţă, dacă o reţetă este compensată şi are 28 de comprimate, ambalajul respectiv, şi medicul prescrie 30, noi trebuie să intrăm în al doilea ambalaj şi să dăm fracţii.
Lucrul ăsta nu va fi posibil, pentru că fiecare cutie are un cod care este unic al ei. Pe de altă parte, înseamnă investiţie în aparatele cu care se va face citirea.
Conform Comisiei Europene, în perioada 2013-2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare a medicamentelor, multe dintre ele fiind destinate tratării cancerului.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.