Numărul deceselor din cauza gripei este în creștere
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 februarie 2018, 09:17 / actualizat: 14 februarie 2018, 16:22
UPDATE, ora 16:15
În săptămâna 5-11 februarie 2018, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 2.955 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 458 de pneumonii.
Dintre cele 2.955 de cazuri de IACRS înregistrate, 63 de cazuri au necesitat internare, iar dintre cele 458 de cazuri de pneumonii, 79 de pacienţi au necesitat internare.
Astăzi, 14 februarie 2018 , de la Institutul Cantacuzino a ajuns buletinul de analiză al unui pacient internat săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în acest caz confirmându-se prezența virusului gripal tip A H1. Între timp persoana a fost externată.
De asemenea, precizăm că și în cazul altor pacienți au apărut simptome asemănătoare gripei. Aceștia sunt monitorizați și tratați la spital sau la domiciliu. Formele prezentate sunt ușoare sau medii, se arată într-un comunicat al DSP Alba.
………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 11:30
Numărul deceselor cauzate de gripă, la nivel naţional, a ajuns la cel puțin 26, mai multe decât în tot sezonul rece de anul trecut, când au fost 21-una de victime.
În județul Cluj au fost înregistrate 25 de cazuri de gripă și 2 decese. Numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a ajuns la 182 .
Numărul de cazuri de gripă este în creştere în ultimul timp. Pot să vă spun că la nivelul laboratorului nostru, am confirmat de la începutul sezonului de gripă, prin teste de diagnostic rapide, 70 de cazuri de gripă internate în spitalul nostru, în alte spitale, sau care s-au prezentat pentru consult dar nu au fost internaţi.
În plus, am mai avut 19 pacienţi confirmaţi ca şi gripă prin diagnostic molecular. Un aspect poate important, am avut şi decese prin infecţii respiratorii: trei cazuri de decese prin infecţii respiratorii severe, din care două au fost gripă.În fiecare an ne confruntăm cu aceeaşi problemă în perioada de gripă.
Pacienţii cu alte boli asociate (cu probleme cardiace, vârstnici, diabet, obezitate) sunt pacienţi la risc pentru a dezvolta forme severe de gripă. (Monica Muntean)
La acest spital sunt 95 de persoane consultate zilnic, cu aproximativ 26% mai mult comparativ cu finalul lunii ianuarie.
Şi în judeţul Satu Mare au fost anunţate primele cazuri de gripă, iar în Bihor, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că numărul deceselor provocate în judeţ de valul de gripă a ajuns la trei.
Amintim că Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate de către autorităţile judeţene, atât la nivelul spitalelor, cât şi al şcolilor sau al farmaciilor. Este necesar, între altele, ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.
……………………………………………………………………………………………………………….
Numărul deceselor cauzate de gripă, raportate până în prezent de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a ajuns la cel puțin 26, mai multe decât în tot sezonul rece de anul trecut, când au fost 21 de victime.
Numai marți, 13 februarie, au fost confirmate patru noi cazuri, toate la persoane de vârsta a treia, nevaccinate antigripal şi care aveau şi alte afecţiuni.
Cele mai multe – şase cazuri – au fost în judeţul Iaşi.
Două spitale din Bucureşti şi mai multe din ţară au instituit carantină, ceea ce înseamnă că măsurile igienico-sanitare sunt mai stricte, iar accesul persoanelor din afara unităţilor sanitare este restricţionat.
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că nu se poate vorbi momentan despre o epidemie de gripă, ci doar despre o circulaţie mai intensă a virusului.
Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură de prevenire.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.