Coaliție a părinților pentru drepturile copiilor cu diabet
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 februarie 2018, 16:27
Părinţii copiilor diagnosticaţi cu diabet au format o coaliţie, care să lupte pentru drepturile acestei categorii de pacienţi.
Spre deosebire de pacientul adult, la copii, variaţiile glucozei din sânge sunt mai mari, necesitând o monitorizare mai atentă.
În acest sens, părinţii cer subvenţionarea unor senzori, care măsoară permanent nivelul glicemiei, şi generalizarea pompelor de insulină.
Luminiţa Puşcaş, mama unei fete de 14 ani din Cluj, care a fost diagnosticată de la 5 ani cu diabet:
Statul ne oferă în prezent teste pentru glicemie. Asta înseamnă înțepături de cel puțin 5 ori pe zi, plus injecția de insulină. Plătim o grămadă de comisioane și acel senzor este 60 de euro. Ține 14 zile. În aceste 14 zile, îi pot vedea copilului meu glicemia fără să-l înțep.
Are alarme și îl anunț, vezi că-ți scade glicemia, mănâncă ceva, vezi că-ți urcă glicemia, fă-ți insulină și eu sunt acasă sau la serviciu și pot să văd glicemiile acelui copil. Pompa e foarte utilă pentru că nu trebuie să mai înțep copilul numai la 3 zile.
Părinţii copiilor cu diabet vor, de asemenea, să fie asigurată, în spitale, şi asistenţa din partea unor nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali.
În România există la ora actuală peste 3.000 de copii şi adolescenţii diagnosticaţi cu diabet, număr care nu include cazurile neluate încă în evidenţă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.