Singurătatea, mai nocivă decât fumatul și alcoolul
Articol editat de cristina.rusu, 15 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 15 februarie 2018, 11:19
Indiferent de numărul de factori externi, cum ar fi emisiile nocive provenite de la instalaţiile de încălzire, fumatul şi consumul excesiv de alcool, cel mai mare risc pentru sănătatea tinerilor este lipsa contactelor sociale sau, cu alte cuvinte, singurătatea, avertizează oamenii de ştiinţă.
Efectele nocive ale singurătăţii prelungite şi excluziunii sociale ar putea fi mai mari decât cele provocate de fumat, alcool şi obezitate. Specialiştii de la Universitatea din Queensland au arătat că majoritatea oamenilor nici măcar nu bănuiesc că lipsa de integrare socială este dăunătoare pentru sănătatea lor.
Potrivit sondajelor la care au participat peste 500 de persoane din SUA şi Marea Britanie, cei care au relaţii de prietenie cu mai multe persoane trăiesc mai mult şi mai bine decât cei care preferă singurătatea.
În plus, oamenii care au unul sau mai mulţi prieteni buni se simt mai fericiţi şi în cazuri mult mai rare decedează din cauza consecinţelor depresiei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, singurătatea creşte cu 30% riscul de deces la vârsta de 35 de ani.
În unele ţări, medicii oferă pacienţilor sfaturi practice pentru a prelungi durata vieţii, iar în afară de medicamente, se recomandă întâlniri, sport şi cât mai mulţi prieteni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.