Mai există şi astfel de medici: fac naveta, zilnic, pe banii lor, pentru a îngriji pacienţii internaţi la oncologie
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 19 februarie 2018, 12:12
Doi medici tineri din judeţul Cluj vin zilnic la Zalău cu autoturismul personal, pentru a îngriji pacienţii internaţi la Secţia de Oncologie a Spitalului judeţean de Urgenţă Sălaj.
Celor doi tineri li s-au alăturat şi alţi medici, oameni care doresc să profeseze în judeţul unde, de ani de zile, medicii sunt insuficienţi.
Doctorul Alexandru Iliescu vine zilnic din Cluj-Napoca pentru a coordona Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Zalău.
El nu regretă: Suntem navetişti, eu, de un an şi 2 luni. Am zis să încercăm, vedem cum iese. Ne-am obişnuit. Sincer, îmi doream să lucrez undeva unde pot lucra (dacă pot folosi exprimarea aceasta). Şi atunci am căutat un mediu care să-mi permită să progresez profesional. Noi ne-am ales această specialitate şi am vrut, în momentul când am terminat, să şi lucrăm în acest domeniu.
Nouă ne place. Şi naveta face parte cumva din farmecul venitului şi plecatului. E o perioadă tampon când venim şi când mergem, ajungi acasă cu alte gânduri decât să ieşi din spital şi să intri direct în apartament. Noi suntem un grup de 5 colegi care venim constant, în fiecare zi. Ar fi mult mai mulţi doritori, dar avem doar o maşină cu 5 locuri. (Alexandru Iliescu)
Povestea medicilor care vin zilnic la Zalău cu maşina a început, după cum spune dr. Alexandru Iliescu, pe terenul de fotbal:
O situaţie comică a fost tocmai că m-am împrietenit cu un medic de aici din spital, care juca fotbal la Cluj (fiind navetist şi el).
În echipa de medici navetişti a intrat şi medicul oncolog dr. Alina Cheţa: Eu am avut o pauză când aveam specialitatea dată. Şi atunci m-am gândit ce ar fi mai bine pentru mine. Am cântărit, am măsurat lucrurile, am luat legătura cu Alex ca să-l întreb dacă mai sunt locuri. Încă două posturi au fost scoase, iar atunci m-am gândit că aşa e cel mai bine.
Medicii clujeni spun că au ales Zalăul pentru că aici au găsit în primul rând un spital modern. Iar Sălajul are nevoie de medici specialişti, fiind şi locul în care pot munci în adevăratul sens al cuvântului.
Adi Lungu/Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.