De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 februarie 2018, 06:00
Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer.
Consumul zilnic de mâncare preparată de fabrică, inclusiv fulgi de porumb, pizza şi batoane de ciocolată sporeşte riscul îmbolnăvirii de cancer cu 25%, după cum sugerează un prim studiu de acest fel, realizat în Franţa. Aditivii din mâncarea preparată, din gustările preambalate şi prăjiturile cumpărate de la magazin, combinate, pot declanşa boala, avertizează cercetătorii.
În plus, cercetătorii se tem că hrana procesată ar putea depăşi în nocivitate efectele zahărului şi grăsimilor pe care le conţine. Apetitul crescut al Occidentului pentru mesele gata preparate ar putea alimenta creşterea numărului de îmbolnăviri de cancer, pe viitor – aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii francezi care au studiat dieta unui număr de 105.000 de persoane, din care 2.228 au dezvoltat tumori maligne în perioada de opt ani acoperită de studiu. Cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai multe alimente „ultraprocesate” au avut un risc cu 23% mai mare de a se îmbolnăvi de o formă de cancer, decât cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai puţine preparate de acest gen, scriu specialiştii în The British Medical Journal.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, jumătate din alimentele cumpărate de britanici sunt preparate în fabrică.
Cercetarea franceză nu poate dovedi că procesarea alimentelor duce direct la creşterea riscului de cancer şi unii experţi au spus că este mai probabil ca efectul să fie produs de lipsa de vitamine din acele produse alimentare care tind a fi vândute preambalate sau de stilul de viaţă nesănătos al celor care au tendinţa de a le mânca. În orice caz, studiul evidenţiază importanţa unei diete bogate în fructe şi legume şi cât mai puţine cereale crocante şi pizza.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat carnea procesată de felul kaizerului sau şuncii drept cancerigene. Dar şi legumele sărate la conservă sunt considerate alimente „procesate”, iar legumele de sezon preparate de fabrică, marinate în sosuri cu arome adăugate sunt considerate „ultraprocesate”.
Mathilde Touvier, de la Centrul de cercetare statistică şi epidemiologică Sorbonne Paris Cité, este de părere că nu conţinutul ridicat de zahăr şi sare din alimentele procesate este de vină pentru îmbolnăviri, ci aditivii, compuşii care se formează în timpul procesării, sau substanţele chimice din ambalaje.
Franţa recomandă oficial oamenilor să evite alimentele procesate.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.