Ascultă Radio România Cluj Live

Este vinovăția dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică?

Este vinovăția dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică?

Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2018, 12:00

În funcţie de mediul în care ne naştem şi trăim, în funcţie de experienţele noastre de viaţă şi de modul în care le integrăm, ne costruim de-a lungul timpului o normă de conduită, un cod moral propriu, mai mult sau mai puţin asemănător cu al celorlalţi. Printre acestea, vinovăţia este acel sentiment care ne arată că acţiunile noastre nu sunt conforme cu propriul nostru cod moral.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, sentimentul vinovăţiei este strâns legat de conştiinţa noastră, care ne ajută să facem distincţia între ceea ce este bine şi ceea ce este rău pentru noi şi pentru cei din jurul nostru.

Conştiinţa este acel for psihic superior care ne repune viaţa noastră pe un drum pozitiv şi util. Pentru a merge mai departe, la o nouă etapă a vieţii, conştientizarea acestor lucruri ne este de folos pentru a ne reevalua credinţele, valorile morale, trăirile, deciziile şi acţiunile.

În acest context, vinovăţia apare ca un mecanism benefic atâta timp cât este trecătoare şi ne ajută să ne îmbunătăţim modul de gândire şi de acţiune faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi, explică cunoscutul psihoterapeut.

Cum se manifestă vinovăţia în planul fizic?

Atunci când sentimentul vinovăţiei se permanentizează, el devine un sentiment negativ, distructiv şi un mare duşman interior, din cauza căruia riscăm să ne împotmolim în contexte de idei, trăiri, acţiuni şi mai ales relaţii defectuoase, în care rămânem ca într-un cerc vicios din care nu putem ieşi decât înţelegând ce se întâmplă.

Fizic, vinovăţia se manifestă prin acţiuni repetitive ca frământatul mâinilor, plecarea capului, evitarea contactului vizual, tremur al corpului, dureri mai mult sau mai putin puternice de stomac, uneori stări de greaţă. Vinovăţia are menirea să fie un corector al drumului vieţii, nu o pedeapsă. Atunci când ai tendinţa să renunţi la tine, vinovăţia devine o pedeapsă, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Vinovăţia este inoculată încă din copilărie

Din păcate, vinovăţia – ca trăire permanentă – este de multe ori inoculată încă din copilărie prin atitudinea părinţilor critici care, orice ar face copilul, nu reusesc să găsească măcar un cuvânt de laudă ci doar cârcotesc. Vinovăţia se acutizează mai târziu prin “greşelile” pe care ceilalţi (vecini, colegi, prieteni, ş.a.) le văd la noi şi, în cele mai multe cazuri, prin modul în care contextul religios aduce oamenii la concluzia că sunt atât de păcătoşi şi de vinovaţi că nu-i va mai ierta nimeni niciodată.

Cu astfel de convingerii familiale, sociale şi religioase, astfel de persoane vor avea sentimentul că nu merită să fie iubite, vor face din ce în ce mai multe compromisuri, îşi vor ignora nevoile, vor acumula din ce în ce mai multe frustrări, sentimentul de vinovăţie se va accentua (pentru că inconştient apare şi vinovăţia faţă de propria persoană, din cauza faptului că-şi neglijează propriile nevoi şi dorinţe) şi astfel apare riscul instalării stărilor de anxietate, atacuri de panică, apare riscul depresiei şi al suicidului”, menţionează psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Vinovăţia, mare consumatoare de energie

Din cauza vinovăţiei, calitatea vieţii este grav alterată, deoarece acest sentiment se constituie într-un consum energetic considerabil, din cauza “scenariilor” care apar în mintea celui “vinovat” în încercarea de a mulţumi pe toată lumea, de a “repara”, de a fi iertat şi acceptat de cei din jur; uneori chiar de a se sacrifica şi a suferi pentru a obţine iertare de la cei din jur sau de la divinitate, aşa cum poate fi văzut în cazul fanatismul religios.

Acest consum de energie are ca efect scăderea rezistenţei la stres, scăderea imunităţii organismului şi nu de puţine ori, împiedică un mod de gândire clar şi coerent. Dincolo de scăderea stimei de sine, lipsa încrederii în propriile capacităţi şi resurse interioare, apar probleme relaţionale, probleme de integrare în social, până la boli fizice grave.

Vinovăţia creează teamă, teama creează izolare, izolarea duce la lipsa iubirii şi a încrederii în sine şi în ceilalţi şi la îndepărtarea de orice valoare reală morală şi spirituală. În orice religie, Dumnezeu este iubire şi nu judecata! În orice religie, Dumnezeu este iertare şi acceptare, nu pedeapsă! Atenţie sporită la ce faceţi cu credinţele voastre şi la ce fac alţii cu mintea voastră pentru că ei se duc şi se culcă seara liniştiţi, iar voi vă îmbolnăvişi! Acordaţi o şansă sănătăţii voastre!, ne sfătuieşte specialistul

Sfaturi pentru combaterea sentimentului de vinovăţie

De asemenea, psihologul Laura Maria Cojocaru ne oferă o serie de recomandări atunci când sentimentul de vinovăţie se manifestă puternic în viaţa noastră şi nu putem avansa.

Ce aveţi de făcut?

Atenţie la:

1. Obişnuinţa de a vă simţi vinovaţi!
2. Persoanele care vă adresează reproşuri nefondate!
3. Cei care vă fac să vă simţiţi vinovaţi printr-o manipulare emoţională menită să vă determine să rămâneţi lângă ei într-un anumit context!
4. Persoanele dintr-un cadru religios care confundă adevăratele valori spirituale ca iubirea, iertarea şi acceptarea, cu blamarea, judecata şi pedeapsa!
5. Regretul faţă de un trecut care nu poate fi schimbat, dar din care puteţi învăţa cum să faceţi diferit şi mai bine data viitoare!

Obişnuiți-vă să:

1. Judecaţi lucrurile la rece atunci când sunteţi blamaţi!
2. Vă dezvoltaţi un minim de imunitate la sentimentul vinovăţiei!
3. Vă îndepărtaţi de cei care nu pot ierta şi de cei care nu vă învaţă că iertarea este o înaltă valoare spirituală şi se constituie ca fiind baza sănătăţii psihice, emoţionale şi fizice!
4. Acceptaţi că în fiecare moment din viaţa voastră aţi făcut tot ce aţi ştiut şi tot ce aţi putut mai bine pentru acel moment!
5. Priviţi greşelile trecutului ca fiind experienţe din care puteţi învăţa!
6. Vă iertaţi pe voi însivă, să vă acceptaţi aşa cum sunteţi şi să vă iubiţi!

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cartea adusă mai aproape de oameni
Diverse joi, 21 noiembrie 2024, 00:00

Cartea adusă mai aproape de oameni

În Lituania, s-a decis aducerea depozitelor de cărţi ale bibliotecilor publice mai aproape de oameni și livrarea comenzilor online mai des la...

Cartea adusă mai aproape de oameni
Cutremur în Casa Regală norvegiană!
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:01

Cutremur în Casa Regală norvegiană!

Poliția norvegiană a anunțat, marți, 19 noiembrie, arestarea fiului prințesei moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, sub acuzația de viol....

Cutremur în Casa Regală norvegiană!
S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:00

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică

Există o legătură între autism și poluarea atmosferică: expunerea la substanțe, precum particulele fine și oxizii de azot, poate avea un...

S-a găsit o legătură între autism și poluarea atmosferică
Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse miercuri, 20 noiembrie 2024, 00:00

Elton John lansează un nou single | VIDEO

Elton John și Brandi Carlile lansează noua lor piesă originală ‘Never Too Late”, o colaborare între doi prieteni de-o viață, o...

Elton John lansează un nou single | VIDEO
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze