Ascultă Radio România Cluj Live

Oslea Hiride 2018 – snowboard şi schi în condiţii extreme

Singura competiţie de snowboard şi schi în condiţii extreme, RedBull Oslea Hiride, ajunge în acest an la cea de-a VII-a ediție.

Oslea Hiride 2018 – snowboard şi schi în condiţii extreme
Foto: Pintican Roxana și Ionuț

Articol editat de cristina.rusu, 21 februarie 2018, 06:00

130 de sportivi s-au înscris la concursul care se va desfăşura în weekendul, 23-25 februarie, în Masivul Oslea.

Radio Cluj este partener media al acestui eveniment care promovează sportul şi adrenalina. Doi dintre câştigătorii de anul trecut, Roxana şi Ionuţ Pintican, au stat de vorbă cu Dan Izvoreanu despre acest sport care le-a unit destinele.

Dan Izvoreanu: Din câte am văzut pe site-ul competiţiei, voi aţi participat la categoria Veterani. Asta înseamnă că practicaţi acest sport de ceva vreme, nu-i aşa?

Ionuţ Pintican: S-au adunat 18 ani poate. De la 14 ani am primit prima placă. Am lăsat schiurile, au trecut poate 5 ani în care nu am mai pus picioarele în schiuri. Când am descoperit placa, am spus că nu mai am nevoie de schiuri. Am reluat schiurile recent, dar pentru momentele în care condiţiile nu sunt aşa de bune.

Dan Izvoreanu: Şi tu, Roxana?

Roxana Pintican: La 14-15 ani am început să mă dau. Nu am început cu schiurile, chiar dacă sunt din Petroşani. Am început cu snowboardul şi, după 5 ani, l-am cunoscut pe Ionuţ care m-a învăţat mai multe.

Dan Izvoreanu: Chiar sunt curios, v-aţi cunoscut undeva pe o pârtie?

Ionuţ Pintican: Începea sezonul de iarnă. Fierbea sângele în noi, aşteptam să ajungem pe pârtie. Ne-am întâlnit în Janis Club.

Roxana Pintican: La ziua unor prieteni.

Ionuţ Pintican: Din puţinele cuvinte pe care le-am schimbat, ne-am dat seama că avem un lucru în comun: din prima ne-am dat seama că putem să ne dăm împreună pe placă.

Dan Izvoreanu: Voi de când participaţi la Oslea Hiride?

Roxana Pintican: Am fost de la prima ediţie. În afară de anul trecut când nu am fost în ţară, la fiecare ediţie am participat.

Dan Izvoreanu: Când aţi câştigat pentru prima oară un premiu acolo?

Roxana Pintican: Chiar de la prima ediţie. Atunci am câştigat premiul pentru cea mai bună urcare (am scos cel mai bun timp la fete), după care am făcut cam tot podiumul (am avut şi locul I).

Ionuţ Pintican: Eu în primii ani nu am avut podium. Acum 2 sau 3 ani am avut un podium. Iar anul trecut a ieşit mai bine, a ieşit locul I.

Dan Izvoreanu: Trebuie să spunem că există mai multe categorii la acest concurs: există Snowboard Pro şi Snowboard Open; la fel şi schi, Pro şi Open. Ce înseamnă Snowboard Pro, la care voi aţi concurat?

Ionuţ Pintican: În momentul în care îţi doreşti să concurezi la categoria de Pro, ar trebui să fi câştigat concursuri de snowboard din zona aceasta de Freeride. În momentul în care ai în palmares aşa ceva, atunci te poţi înscrie la snowboard. Ca şi provocare sunt la fel, doar că se punctează diferit.

Dan Izvoreanu: În ce munţi v-aţi dat până acum cu snowboardul?

Roxana Pintican: Cred că cel mai mult ne-am dat în Valea Jiului (Straja, Parâng, inclusiv la Oslea). Şi Bâlea cred că e pe locul II, acolo mergem de obicei când e vreme proastă.

Dan Izvoreanu: Câte plăci aveţi în total?

Ionuţ Pintican: Eu cred că am 5.

Dan Izvoreanu: Cât ţine o placă pe care o foloseşti intensiv?

Ionuţ Pintican: Free-ride-ul e snowboard în afara pârtiei în general. Practicând acest sport, inevitabil mai loveşti obstacole (pietre, buşteni) şi se mai distruge echipamentul. Din toate cele 5, probabil una singură e funcţională, restul sunt defecte.

Dan Izvoreanu: Una e placa bună.

Ionuţ Pintican: Da, e placa de duminică!

Dan Izvoreanu: Tu câte ai, Roxana?

Roxana Pintican: Eu am 3. La mine, pur şi simplu din cauză că am învăţat să mă dau mai bine, am depăşit ce putea placa să facă. Şi atunci mi-am cumpărat altele. Deci la mine sunt complet funcţionale toate.

Dan Izvoreanu: Este snowboardul un sport periculos?

Ionuţ Pintican: Era încadrat în categoria de sport extrem, dar din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie încadrat aici. Cu suficiente informaţii şi cu măsurile de rigoare, nu ar trebui să prezinte pericole.

Dan Izvoreanu: Aţi avut multe căzături până acum?

Roxana Pintican: Da, în fiecare weekend.

Dan Izvoreanu: La Oslea de exemplu, în cadrul competiţiei se ia în seamă inclusiv urcarea aceea până la 2000 m altitudine. O urcare destul de dificilă cu snowboardul, aşa e?

Ionuţ Pintican: Aşa e, se punctează şi urcarea. Trebuie să ai condiţie fizică, ceea ce mie-mi place, pentru că ne obligă să ne menţinem în formă. Asta e un aspect destul de important la sportul acesta. Şi căzăturile altfel le suporţi dacă eşti mai în formă.

Dan Izvoreanu: Ce a făcut diferenţa dintre locul I pe care tu l-ai obţinut şi celelalte locuri?

Ionuţ Pintican: Mă antrenez şi în afara sezonului. Anul trecut la coborâre condiţiile nu erau grozave. Încercând o manevră mai dificilă care mi-a ieşit, aşa am ajuns pe podium.

Dan Izvoreanu: Voi practicaţi un sport de iarnă, ceea ce înseamnă că sunt câteva luni de zile în care vă puteţi bucura de pasiunea voastră. Ce faceţi în restul anului?

Roxana Pintican: Încercăm mai multe sporturi, cum ar fi căţăratul sau bicicleta. Cea mai nouă pasiune a noastră e că am descoperit surful. În fiecare weekend încercăm să ieşim din Cluj, ca să facem ceva mişcare.

Dan Izvoreanu: Cum aţi caracteriza concursul acesta de la Oslea?

Roxana Pintican: Adrenalină, multă transpiraţie pe urcare şi entuziasm. Când ajungi în creastă şi ştii că trebuie să cobori, e o senzaţie incredibilă.

 

Dan Izvoreanu/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca