Pădurile tropicale înfloresc mai bine datorită emisiilor de bioxid de carbon
Articol editat de cristina.rusu, 21 februarie 2018, 12:00
Un studiu publicat recent în revista ştiinţifică „Global Change Biology” a prezentat o legătură surpinzătoare între nivelul bioxidului de carbon din atmosferă şi înflorirea vegetaţiei în pădurile tropicale ale insulei Barro Colorado, din Panama.
Pădurile tropicale sunt mai sensibile la schimbările climatice decât s-a crezut până acum. Expertul Facultăţii de Geografie al Universităţii Statului Florida, Stephanie Pau, împreună cu un grup de specialişti, a efectuat un studiu pe o suprafaţă de peste 1.500 de hectare în zona Lacului Gatun, creat artificial în mijlocul Canalului Panama.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că pădurile tropicale care s-au format timp de mai multe secole într-un climat cald, ecuatorial, sunt mai sensibile la schimbările climatice decât au crezut ecologiştii.
Grupului de cercetători le-a atras atenţia faptul că pomii din pădurile torpicale au mai multe flori, ceea ce se datorează creşterii temperaturii şi a emisiilor de bioxid de carbon, care au crescut semnificativ în ultimele câteva decenii.
Cercetătorii au colectat, timp de 28 de ani, mai multe eşantioane de plante, iar după examinarea acestora au ajuns la concluzia că factorii climatici, ca de exemplu temperatura, precipitaţiile, lumina şi bioxidul de carbon au efecte asupra cantităţii de flori, precum şi asupra perioadei de înflorire a diferitelor specii de plante.
Studiile au arătat că bioxidul de carbon are cel mai mare efect asupra creşterii numărului de flori, ceea ce se explică prin faptul că, în urma creşterii nivelului bioxidului de carbon din atmosferă, plantele produc mai multă energie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.