Câteva reguli simple pentru o vedere sănătoasă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 februarie 2018, 12:00
De la naştere la vârsta adultă, vederea noastră evoluează. Când ne naştem nu vedem aproape deloc, după care, treptat, acuitatea noastră vizuală creşte la 3/10 la un an, la 5/10 la 4 ani şi la 10/10 în jurul vârstei de 6 ani. Astfel că cel mai bine ar fi să depistăm eventualele tulburări de vedere până la vârsta de 6 ani, pentru a le putea corecta.
De-a lungul vieţii, ochii noştri sunt expuşi prafului, razelor ultraviolete sau luminii albastre. Tot atâtea agresiuni faţă de care trebuie să îi protejăm. Trebuie să urmăm câteva reguli de igienă şi de bun simţ pentru a ne păstra o vedere bună în special după 40 de ani, când apar degenerescenţe legate de vârstă.
Trebuie să ne protejăm ochii de praf atunci când reparăm ceva şi când mergem pe lângă şantiere, dar şi la mare, când bate vântul şi împrăştie nisipul. De asemenea, vom purta ochelari speciali pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete.
O altă sursă luminoasă de care trebuie să ne ferim sunt ecranele de tip LED – televizoare, smartphonuri, tablete şi computere, a căror lumină albastră îmbătrâneşte prematur retina.
Fumatul, obezitatea, expunerea excesivă la soare sau lipsa alimentelor antioxidante sunt factori ce predispun la îmbătrânirea vederii. Studiile arată că diabetul este prima cauză a cecităţii dobândite la vârsta adultă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.