Istoria Clujului reflectată în Arhivele Bibliotecii Central Universitare – ep.52
Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2018, 06:00
O nouă staţiune balneară: Someşeni
„În satul vecin Clujului, în Someşeni, s-a deschis duminică o mică staţiune balneară. Într-un câmp deschis, mărginit de un dâmb, un lac de formă patrulateră încadrat între pereţi de scândură, îţi oferă priveliştea unei ape negre, în care se bălăcesc trupuri proletare. Lângă lac, în nămolul clicos, se întind la soare figuri tot de aceiaşi clasă.
Douăzeci de cabine, o cameră de bae cu duş, alta pentru asistenţă sanitară, un pavilion de lemn la intrare, iar mai în sus, pe dâmb, două bărăci, cari servesc de bufet – dintre care, într-unul, lăutari ceaunoşi îşi scârţâie diplele, – sunt componentele acestei instalaţii primare de băi. În genere, aspectul e vulgar.
Unii vizitatori, mai economi, se desgolesc pe trei sferturi în pipirigul ce înconjură instalaţia.
Ieri baia a fost satisfăcător cercetată de oaspeţi din localitate, care parte s-au îmbăiat, parte au mers din curiozitate.
Proprietarii, domnul doctor Dominic Stanca şi un ţăran din Someşeni, şi-au investit un capital apreciabil, legându-şi bune speranţe de şansele întreprinderii.
Nu ne îndoim de reuşită, având în vedere efectele ce le poate produce apa cu proprietăţi sulfuroase, saline, ioduroase, cu putere radioactivă.
Bolnavii de reumatism, rachitism, îşi vor găsi vindecare, mai ales că, după relaţiunile date de domnul medic coproprietar, făcându-se experienţe până ieri, s-au constatat rezultate îmbucurătoare.
Dacă rezultatele vor avea eficacitate, şi noi vom marca-o cu bucurie. Făcându-se instalaţiuni după cerinţe, staţiunea balneară din preajma Clujului va avea un viitor rentabil şi binecuvântat”.
[„Patria”, Anul al X-lea, nr.160, Cluj, 25 iulie 1928].
Felix Ostrovschi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.